BIST 9.233
DOLAR 34,50
EURO 36,58
ALTIN 2.920,58
HABER /  GÜNCEL

Fransız hükümetine Tunus suçlaması

Fransa'da muhalefetteki sosyalistler, hükümeti Tunus'ta yaşananlar karşısında sessiz kalmakla suçladı. Uzmanlara göre, ülke bölge politikasını korumya çalışıyor.

Abone ol

Alliot-Marie, hükümetin Tunus'a yaklaşımını savundu

Fransa'da muhalefetteki sosyalistler, hükümeti eski hamiliği Tunus'ta yaşananlar karşısında tamamen sessiz kalmakla suçladı.

Sosyalist lider Martine Aubry, Fransız hükümetinin "diğer herkesin müteessir eden," gösterileri bastırmakta kullanılan şiddeti kınamadığını söyledi.

Ancak ülkenin Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, meclis konuşmasında hükümetin Tunus krizine olan yaklaşımını savundu.

Alliot-Marie, "diğer herkes gibi, Fransa'da yaşanacakları biz de öngöremedik" dedi.

Bakan, Fransa'nın bir yandan demokrasiyi desteklerken bir yandan da hukukun üstünlüğüne saygı duymak ve başka bir ülkenin iç işlerine karışmamakla sorumlu olduğunu söyledi.

Fransa'nın bölge siyaseti

Uzmanlara göre, Paris bölgedeki siyasetini korumaya çalışıyor.

Bu yüzden de, Fransız hükümeti uzun süre Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi hem ekonomik müttefik hem de siyasi İslama karşı bir cephe olarak destekledi.

Bordo Üniversitesi'nden Kuzey Afrika uzmanı Christian Bouquet, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Tunus Cumhurbaşkanı'na yaklaşımın "aniden vites değiştirdiğini" söyledi.

Ancak Cuma günü, Bin Ali'nin iktidarı kaybettiğinin anlaşılmasıyla, Sarkozy hükümeti de Bin Ali'yi terk etmiş gibi görünüyor.

Bouqet'e göre, "Fransa'nın pozisyonunun sürdürülebilir olmadığı soru işaretine yer bırakmayacak şekilde anlaşıldı."

Henüz doğrulanmayan raporlara göre, ülkeden kaçan Bin Ali'nin uçağının Fransa'ya inmesine izin verilmedi ve Bin Ali Suudi Arabistan'a sığındı.

Tunus, 1956 yılına kadar Fransız hamiliğinde kalmıştı.