BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,35
ALTIN 3.015,06
HABER /  GÜNCEL

Fransız haracına Erdoğan el koydu!

Başbakan Erdoğan, Fransız şirketlerin gözetiminde Türk ihracatçılardan 'denetim parası' almaya hazırlanan Irak'a mektup gönderdi

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Fransız şirketlerinin gözetiminde Türk ihracatçılardan 'denetim parası' almaya hazırlanan Irak'a, bir heyetle mektup gönderdi. Uygulamanın eylül ayına ertelenmesi gündemde.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransız şirketlerin gözetiminde Türk ihracatçılardan 'denetim parası' almaya hazırlanan Irak'a mektup gönderdiği ortaya çıktı.

Star Gazetesi'nin Son dönemde en hızlı büyüyen ihracat pazarlarımızdan Irak, 1 Mayıs'tan itibaren 'İthalat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyon Programı' uygulaması ile ülkeye girecek tüm ithalat ürünlerine belgelendirme ve sertifika zorunluluğu getirme kararı almıştı. Uygulama Türkiye-Irak ihracatında düşüş yaşanmasına neden olacağı için ihracatçılarda soğuk duş etkisi yaratırken, duruma Başbakan Erdoğan el koydu. Erdoğan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın önderliğinde bir heyeti uygulamanın durdurulmasını talep eden bir mektupla birlikte Irak'a gönderdi. Söz konusu denetimi yapacak olan Fransız SGS ve Bureau Veritas firmaları bu uygulama sayesinde ihracatçılardan milyonlarca dolar alacak olması ihracatçıları tedirgin ederken, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak Hükümeti'nin ithalat denetimi uygulamasının Türkiye'nin ihracatı açısından iyi bir sonuç yaratmayacağını belirtti.

Büyükekşi, şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisi gün geçtikçe büyüyen ve gelişme gösteren bir yapıya sahip. İhracatçılarımız her ay yeni bir rekora imza atıyor. Ancak Irak'ın bu uygulaması ihracatımıza olumsuz yansıma yapacaktır. Uygulamanın durdurulması için Sayın Başbakan Irak Hükümeti'ne bir mektup gönderdi. Denetimin 1 Eylül'e kadar ertelenmesi ve bu uygulamanın tekrar görüşülmesi söz konusu. Irak'ın Sayın Başbakan'ın ricasını kıracağını tahmin etmiyoruz ve erteleme sürecinde tekrar konunun masaya yatırılıp kaldırılması kararı alınacağını tahmin ediyoruz."

2 YIL ÖNCE DE KARAR ALINMIŞTI

Bundan 2 yıl öncesinde de böyle bir uygulamaya geçilmesinin gündemde olduğunu fakat Irak'ın konu ile ilgili geri adım attığını söyleyen Büyükekşi "Bu sefer de aynı beklenti içindeyiz. Bu tarz uygulamalar ülkeler açısından olumlu gelişmeler fakat bu ülkelere ihracat yapan firmaları derinden etkiliyor" dedi.

Anlaşma yapılan iki firmanın yeterli olmadığını da savunan Büyükekşi "2 denetleyici firmanın bir ülkenin tüm ithalat kollarına yetişmesi mümkün değil. Burada ciddi sevkıyat sorunları olacaktır. Irak'a ihracat yapan 5 bin civarında firma var" dedi.