BIST 9.889
DOLAR 35,21
EURO 36,66
ALTIN 2.966,54
HABER /  GÜNCEL

Fransa'ya 'Soykırım tasarısı' öfkesi

Dışişleri Bakanlığı, Fransız Senatosu'nun, '1915 olaylarının soykırım olduğunu inkar etmeyi' cezalandıran yasa teklifini kabul etmesini 'sorumsuzluk' olarak niteledi ve misilleme adımlarının kararlılıkla atılacağını duyurdu.

Abone ol

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransız Senatosu'nun, 'Ermeni soykırımını' inkârın cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesine sert tepki gösterdi.

Yazılı açıklamada kanunun kesinleşmesi sürecinin tamamlanması durumunda, daha önce açıklanan tedbirlerin süratle hayata geçirileceği vurgulandı.

Askeri, siyasi ve ekonomik misilleme adımları için Sarkozy'nin yasayı imzalamasının bekleneceği belirtiliyor. ,

Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde imzalaması gerekiyor.

Yasayla 'Ermeni soykırımının' varlığını inkâr etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti'ye mensup bir grup parlamenterin girişimiyle düzenlenen ve 7,5 saat süren oturumun sonunda teklif 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi.

Yasa teklifinde ''Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır'' ifadesi yer alıyor.

Parlamento, 2001'de ''Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

'Sorumsuzluk'

Meclis ve Senato'da 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

Anadolu Ajansı'na görer Kanunlar Komisyonu Başkanı Jean Pierre Sueur, Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada, ''Bu yasa ne işe yarayacak, halkların dostluğuna mı yarayacak, diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak- Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak- Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi-'' diyerek tepkisini dile getirdi.

Kanunlar komisyonu, ''Fransız anayasasına, ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı'' olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Türkiye, oylamadan önce yasa teklifinin kabulünün iki ülke ilişkilerine zarar verebileceği uyarısında bulunmuş, Paris'te teklifi protesto eylemleri yapılmıştı.

Senato'daki oylamadan sonra yayımlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ise şöyle denildi:

"Her yönüyle sorunlu ve bir sorumsuzluk örneği olan bu kararı şiddetle kınıyoruz ve bu karara tepkimizi her türlü platformda dile getireceğimizi ilan ediyoruz."

"Tarafımızdan yapılan tüm girişimlere ve uyarılara, önde gelen Fransız kurum ve hukukçularının görüşlerine rağmen Türkiye ile Fransa arasındaki tarihi ve çok boyutlu ilişkilerin iç siyasi takvim gözetilerek kurban edilmesi ayrı bir talihsizliktir. Bunun sorumluluğunun kime ait olduğu açıktır."