BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,33
ALTIN 2.925,10
HABER /  GÜNCEL

Fransa'ya içeriden sert tepki

Fransa eski Adalet Bakanı, soykırım iddialarını inkarı suç sayan yasayı sert dille eleştirerek "Biz de aynısını yapmadık mı?" dedi.

Abone ol

Fransa Adalet eski Bakanı ve hukukçu senatör Robert Badinter, Huffington Post için kaleme aldığı makalesinde, hafta başında kabul edilen "soykırımı inkar" tasarısını eleştirdi.

Fransa'da idam cezasının kaldırılması için verdiği mücadeleyle kamuoyunun iyi tanıdığı bir isim haline gelen Sosyalist Partili senatör, makalesinde konuyu üç boyutta ele aldı.

Badinter, Senato'nun daha önce reddedilen inkar yasasını seçim öncesi dönemde yeniden ele aldığına dikkat çekerek, "Rahatlatıcı etkisi dışında, bu yasanın sadece sorun getireceğini ve bu sorunların Ermeni toplumuna da zarar vereceğini düşünüyorum" dedi.

HUKUK İNTİKAMINI ALIR

Türkiye'den üst düzey bir yetkilinin ya da hukukçunun Fransa'ya gitmesi ve 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye'nin görüşünü ortaya koyması durumunda Ermeni örgütlerinin mahkemeye başvuracağını belirten Badinter, "Hakkında dava açılan birey, bu yasanın düşünce ve ifade özgürlüğüyle çatıştığını ve anayasaya aykırı olduğunu söyleyecektir. Böyle bir tartışma halinde Anayasa Konseyi 2001 yılında kabul edilen anma yasasının anayasaya uygunluğunu da değerlendirmek zorunda kalacaktır. Eğer konseyin üyeleri bu yasanın anayasa aykırı olduğuna kanaat getirirse hem anma yasası hem de şu anki baskıcı yasa ortadan kalkar" dedi.

Badinter, bu durumu hukuk bumerangının gelip fırlatanı vurması olarak nitelendirerek, "Hukuk siyasete üstün gelir ve intikamını alır" dedi.

VEKİLLERİN İŞİ DEĞİL

İkinci olarak parlamentonun tarihi dayatma yetkisi olmadığını vurgulayan Fransız siyasetçi, "Sadece totaliter rejimler resmi tarih çizgisini kabul eder. Kendilerini tarihçilerin ve yargıçların yerine koyup bir asır önce Anadolu'da bir soykırım yaşanıp yaşanmadığını belirlemek Fransız vekillere kalmamıştır" dedi.

Nürnberg Mahkemelerinden, eski Yugoslavya ve Ruanda soykırımlarına kadar birçok örnekte hukukçuların olayın soykırım olduğunu karara bağladığına dikkat çeken Badinter, "Bu açıdan Fransa parlamentosunun hiçbir yetkisi yoktur ve kendisini evrensel bir yargıç olarak atayamaz" ifadesini kullandı.

Badinter, Fransız parlamentosunun bu kibrinin Fransa'ya yönelik tepkiler yaratacağına da dikkat çekti.

BİZ AYNISINI YAPMADIK MI?

Fransız senatör, "Türkler, özellikle Ortadoğu'da büyük bir rol oynayan büyük bir halk. Tarihleriyle gurur duyuyorlar. Türk yetkililere diğer Avrupa devletlerinin yaptığı gibi tarihlerini gözden geçirmeleri çağrısı yapabiliriz. Ancak dostumuz olan Türk devletini Osmanlı atalarının yerine kınamak ve bu kınamayı yasalaştırmak acıları azaltmaktan çok artırır" yazdı.

"Türkiye anayasası, meclise başka ülkelerin tarihiyle ilgili kararlar alma yetkisi veriyorsa, kendimizi eski kolonilerde özellikle de Cezayir'de işlenen insanlık suçlarıyla ilgili suçlanmaya hazırlayalım" diyen Badinter, böyle bir durumda Fransa'nın Türkiye'ye "Sizi ilgilendirmez" tepkisi vereceğini hatırlatarak, "Peki Fransız parlamentosu aynı şeyi yapmadı mı?" sorusuyla sözlerini tamamladı.