BIST 9.420
DOLAR 34,43
EURO 36,33
ALTIN 2.833,43
HABER /  DÜNYA

Fransa'ya Galatasaraylı Dışişleri Bakanı

Fransa’da Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie’nin yerine, Türk dostu, ‘Galatasaraylı’ Alain Juppe atandı

Abone ol

Fransa’da Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie’nin yerine, Türk dostu, ‘Galatasaraylı’ Alain Juppe atandı. Daha önce Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yapan Juppe, Dışişleri Bakanlığı döneminde İstanbul’daki Galatasaray Üniversitesi’nin kurulmasında rol oynadı.

Alliot-Marie, Tunus’un devrik lideri Zeynelabidin Bin Ali’yle samimiyeti nedeniyle haftalardır eleştiriliyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 16 Kasım’daki kabine değişikliğinde Fransa’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı olarak göreve gelen Alliot-Marie, halk isyanının zirveye ulaştığı 11 Ocak’ta Tunus’a polis takviyesinde bulunmayı önerince eleştiri yağmuruna tutulmuştu. İsyan devam ederken yılbaşı tatilini Bin Ali’ye yakınlığıyla tanınan işadamı Aziz Miled’in uçağıyla gittiği Tunus’ta geçirdiği ve Bin Ali ile telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıkmıştı. Alliot-Marie, anne ve babasının Miled’in şirketinden hisse aldıkları duyulunca köşeye sıkışmıştı.

TÜRKİYE'Yİ SIRT ÇANTASI İLE GEZDİ

Alliot-Marie’nin yerine ise Savunma Bakanı Juppe getirildi. Daha önce Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yapan Juppe, Dışişleri Bakanlığı döneminde İstanbul’daki Galatasaray Üniversitesi’nin kurulmasında rol oynadı. Juppe Galatasaray Eğitim Kurumları Yüksek Destek Komitesi Başkanlığı’nı sürdürüyor. Juppe’nin, gençliğinde sırt çantasıyla Türkiye’nin dört bir yanını otostop yaparak gezdiği de biliniyor. Ancak Juppe 2009’da Le Figaro ile söyleşisinde, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu şöyle anlatmıştı: “Türkiye konusunda iki farklı duruşum var; biri kalben, biri mantıken.

TÜRK DOSTU

Kalben Türk dostuyum. Bu ülkeyi seviyorum ve sık sık burada seyahate çıkıyorum. Türkiye de Türkler de inanılmaz. Mantıken ise Türkiye’nin AB üyesi olmaması, imtiyazlı ortaklık kurulması gerektiğine inanıyorum. Sebep dini ya da kültürel değil, siyasi ve ekonomik. AB’nin ekonomik olarak Türkiye’yi kaldırabileceğine inanmıyorum ve bir sınırı olması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’yi alırsak o zaman İsrail, Ukrayna ve Fas’ı niye almayalım?”
Sarkozy’nin değişikliği 2012 seçimi öncesinde kan kaybetmesinden dolayı yaptığı, G20 dönem başkanlığında yanında en çok görünecek kişi olan dışişleri bakanının imajına önem verdiği belirtiliyor. Diğer yandan İçişleri Bakanı Brice Hortefeux de görevinden alınarak, Sarkozy’nin danışmanlığına getirildi.