BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,04
ALTIN 2.834,60
HABER /  GÜNCEL

Fransa'dan Annan planını zorlama çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, BM Güvenlik Konseyi’ne, Kofi Annan’ın Suriye barış planını zorunlu kılması çağrısında bulunacağını açıkladı.

Abone ol

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, BM Güvenlik Konseyi’ne, Kofi Annan’ın Suriye barış planını zorunlu kılması çağrısında bulunacağını açıkladı.

Açıklamaya göre, Fransa, altı maddeli Annan barış planının, BM Ana Şartı’nın 7. Bölüm düzenlemeleri aracılığıyla işleme konması teklifinde bulunacak.

Fabius, Paris’te düzenlediği bir basın toplantısında Suriye’de çatışmaların bir “iç savaş”a dönüştüğünü söyledi.

Açıklama, BM Barış Gücü'nden sorumlu Herve Ladsous’un Salı günü yaptığı açıklamanın bir tekrarı niteliğindeydi.

BM Ana Şartı'nın 7. Bölümü, Suriye’ye yapılacak herhangi bir müdahalede zor kullanılabileceği anlamına geliyor.

Bu da, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya ve Çin’in teklifi reddetmesi anlamına geliyor. Fabius, Rusya’nın öneriyi kabul edeceğini umduğunu söyledi.

Annan planının uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi için 7. Bölüme başvurulmasının gerekli olduğunu belirten Fabius, “Bunun için çalışıyoruz ve bu adımın hızlı bir şekilde uygulanmasını umut ediyoruz” dedi.

Suriye güvenlik güçleri silahlı muhalif gruplarla yaşanan çatışmanın ardından batıdaki dağlık şehir Haffa’nın kontrolünü geri almıştı.

Suriye devlet kanalı da Haffa’nın “teröristlerden temizlendiğini” ve hükümet güçlerinin “bölgede huzur ve güvenliği sağladığını” söylemişti.

Silahlı muhalif grup Özgür Suriye Ordusu ise sivillerin bombardımanlardan zarar görmemesi için militanlarını bölgeden geri çektiğini açıklamıştı.