BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,61
ALTIN 2.962,08
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da Peygamber karikatürleri alarmı

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, Muhammed Peygamber'i çıplak gösteren karikatürler yayınlama kararının ardından yurtdışındaki Fransız elçilikleri ve iş yerlerinde güvenlik önlemleri artırılıyor.

Abone ol

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, Muhammed Peygamber'i çıplak gösteren karikatürler yayınlama kararının ardından yurtdışındaki Fransız elçilikleri ve iş yerlerinde güvenlik önlemleri artırılıyor.

Yaklaşık 20 ülkedeki Fransız büyükelçilikleri, konsolosluklar ve kültür merkezleri Cuma günü kapatılacak. Ancak bu ülkelerin listesi kamuoyuna açıklanmadı.

Tunus'taki Fransız okullari bugünden itibaren tatil edildi. Libya'da Fransız gazeteciler ünlü otellerden ayrılıyor.

Paris'te Müslümanların çoğunlukta olduğu Bellevile semtinde de halk satın aldıkları Charlie Hebdo dergilerini yırtma eylemi düzenledi.

Paris'teki bürosu yakınlarına toplum polisi yerleştirilen Charlie Hebdo, internet sitesine saldırı olduğu ve bu sabah ulaşılamadığı haberlerini doğruladı.

Derginin son sayısında hem İslam'la alay eden amatör filmin çektiği tepkileri hem de Cambridge Düşesi Kate'in üstsüz fotoğraflarının yarattığı tartışmayı ele alan karikatürler var.

'Ateşe körükle gitmek'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, karikatürlerden "kaygı duyduğunu" belirtti; sorun çıkabilecek ülkelerde özel güvenlik önlemleri alınmasını istediğini kaydetti.

Bakan Fabius, Batılı ülkelerin elçiliklerinin tehdit altında olduğu bir dönemde bu karikatürlerin basılmasının "ateşe körükle gitmek" olduğunu belirtti.

Başbakan Jean-Marc Ayrault ise dışişleri bakanlığının internet sitesinde yayınlanan bir mesajda "İfade özgürlüğü Fransa'nın temel ilkelerinden biridir. Laiklik ve dini inançlara saygı da öyle." dedi.

Derginin Charb lakaplı editörü Stephane Charbonnier ise şiddeti teşvik ettiği ve vatandaşlarının hayatını tehlikeye attığı eleştirilerini reddetti.

Editör karikatürlerin amacının peygamberle değil, filmle dalga geçmek olduğunu savunuyor.

Charbonnier bir başka konuşmasında da "Nasıl ki ben camiye gidip inandığım herşeye ters düşen konuşmaları dinlemiyorsam, Müslümanlardan da Charlie Hebdo'yu okumalarını beklemiyorum" demişti.

Gösteri talebine red

Fransız yetkililer, ülkedeki Müslüman gruplardan gelen Cumartesi günü gösteri düzenleme talebini reddetti. Talep bu olaylardan önce, ABD yapımı filmi protesto amacıyla sunulmuştu.

Dışişleri Bakanı Fabius bu kararın gerekçesini "Fransa'yı ilgilendirmeyen sürtüşmeleri ülkeye taşımanın gereği yok." sözleriyle özetledi.

Paris'teki muhabirimiz Christian Fraser "Kamu huzuruyla ilgili meseleler olduğu halde derginin yayın kararı alması, hükümetin kararını savunmayı zorlaştırıyor. Bunlar Müslüman olmayanlar için bile son derece rencide edici görüntüler." diyor.

Ülkedeki Müslüman toplumun liderleri ise sükunet çağrısı yaptı.

Fransa'da nüfusun yaklaşık %10'unu Müslümanlar oluşturuyor. Bu, Avrupa'daki en yüksek oran.

Charlie Hebdo 2008 yılında da bir "Papa Özel Sayısı" yayınlayarak Vatikan'ı öfkelendirmiş, ancak nefrete teşvik iddiasıyla dergiye dava açma girişimi başarısız olmuştu.

Kasım ayında ise Paris'teki büroları, derginin Muhammed Peygamber'in bir sayılarına editörlük yaptığını iddia etmeleri üzerine molotof kokteylli bir saldırıda büyük hasar görmüştü.