BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  DÜNYA

Fransada karar günü

İşçi sendikaları, yasanın geri çekilmesi konusunda hükümete 15 nisana kadar süre tanımıştı.

Abone ol

Fransa'da işçi, öğrenci ve sol partilerin sert tepkileri nedeniyle siyasi krize yol açan yeni istihdam yasasının akıbeti bugün belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, yasanın sert tartışmalara neden olan bölümlerini değiştirmekle görevlendirdiği iktidar partisi milletvekilleriyle görüşecek.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak görüşmeye, Başbakan Dominique de Villepin ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy de katılacak.

Görüşmede yasanın geleceğinin kesinlik kazanacağını yazan Fransız basını, Chirac ile yapılacak görüşmelerden sonra kesin kararın kamuoyuna duyurulacağını yazdı.

İşçi sendikaları, hükümetin bugün açıklayabileceği karar karşısında tutumunu belirlemeye yönelik olarak sürekli irtibat halinde.

Fransız basınına göre, yasa değişikliğini hazırlamakla görevli UMP meclis ve senato grup başkanları dün Villepin ile özel bir görüşme yaparak, 'yasanın geri çekilmesi, üzerinde değişiklikler yapılması ya da yeni bir yasa hazırlanması' seçeneklerini dile getirdi.

Başbakan Villepin ise bu konuda henüz herhangi bir yorumda bulunmadı.
İşçi sendikaları, geçtiğimiz hafta, yasanın geri çekilmesi konusunda hükümete 15 nisana kadar süre tanımıştı.

İşçiler ve öğrenciler, 28 martta ve 4 nisanda yasayı protesto etmek için bir günlük genel greve gitmişti. Demiryolu ve metro işçilerinin iş bırakmasıyla başlayan greve milyonlarca Fransız destek vermişti.

Fransa'yı kızdıran yasa

Fransız hükümetinin yeni yasası, işverenin ilk defa işe alınan 26 yaşından küçük çalışanları iki yıl içinde gerekçesiz işten çıkarmasına olanak sağlıyor.

Hükümet, yasanın pazardaki esnekliği artırıp gençleri iş sahibi yapacağını savunuyor.

Öğrenciler ve işçi sendikaları ise yasayla birlikte sosyal haklarının darbe alacağını ve iş güvenliğinin ortadan kalkacağını söylüyor.

Kriz Chirac ve Villepin’i ‘zayıflattı’

Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırması, işçilerin ve öğrencilerin sert direniş gösterdiği istihdam yasasının neden olduğu krizin, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Dominique de Villepin'i 'zayıflattığı' görüşünde olduğunu ortaya çıkardı.

Le Parisien gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, Fransızların yüzde 86'sı Villepin'in, yüzde 85'i de Chirac'ın bu kriz yüzünden 'zayıfladığını' düşünüyor.
Araştırma, 5-6 nisan tarihlerinde telefonla binbeş kişi arasında yapıldı.

Katılımcıların yüzde 67'si lise ve üniversite öğrencileri sendikalarının krizden güçlenerek çıktığı görüşünü dile getirdi.