BIST 9.647
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.965,46
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe ilk kez Senato'ya girdi

Fransa'da Senato'da yapılan seçimlerde sağcı partiler çoğunluğu elde etti. Aşırı sağcı Ulusal Cephe de, ülke tarihinde ilk kez Senato'ya girip iki koltuk kazandı. Parti lideri Marine Le Pen, "tarihi bir zafer" dedi.

Abone ol

Fransa'da aşırı sağ parti Ulusal Cephe, ülke tarihinde ilk kez parlamentonun üst kanadı Senato'ya girerek iki koltuk kazandı.

Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, partisinin Senato'ya girmesini "tarihi bir zafer" olarak tanımladı.

Kısmı sonuçlar Senato'da, sağcı partilerin çoğunlukta olduğunu gösteriyor. Resmi sonuçların Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Fransa'nın aşırı sağ eğilimli partileri, Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de çoğunluğu elde etmişti.

Ulusal Cephe'nin Senato'ya girmesi, halk arasında gördüğü destek giderek azalan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a 'yeni bir darbe' olarak yorumlanıyor.

Senato'nun 348 üyesinin yarısı üç yılda bir ülke genelindeki bölge yetkilileri tarafından seçiliyor.

Ulusal Cephe'nin yeni seçilen ilki senatöründen biri olan Stephane Ravier, "Bizim açmamız gereken tek bir kapı kaldı, o da Elysee Sarayı'nın kapısı" diye konuştu.

Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ise sonuçlar için "Umduğumuzdan daha fazlası" dedi.

'Hollande'ın üzerindeki baskı artıyor'

Kısmı sonuçları aktaran Le Monde gazetesi, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin merkez sağ partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) 23 koltuk kazanarak Senato'daki sayısını 143'e çıkardığını, bir diğer merkez sağ parti UDIO'nin de 8 koltuk kazanıp senatör sayısını 38'e çıkardığını yazıyor.

Parlamentonun alt kanadında hala çoğunluğu elinde bulunduran François Hollande'ın Sosyalist Partisi ise Senato'da 24 koltuk kaybetti ve senatör sayısı da 112 oldu.

BBC'nin Paris'ten bildiren muhabiri Lucy Williamson, sonuçların Hollande'ın ekonomi planlarını geciktirip sekteye uğratabileceğini söylüyor.

Williamson, Hollande'ın ülkeyi bölen bu ekonomik planların olumlu olduğunu kanıtlamak için üzerindeki baskının da artabileceği yorumunu yapıyor.

Fransa'da yapılan anketler, Cumhurbaşkanı Hollande'ın ülkenin yakın tarihindeki 'en az sevilen lider' olduğunu gösteriyor.

Hollande'ın kemer sıkma önlemlerine kabinesinden tepki gelmiş ve hakkında bir kitap kaleme alan eski First Lady Valeri Trierweiler tarafından da eleştirilmişti. Trierweiler, Sosyalist liderin 'hor gördüğü yoksullar' için "dişsizler" ifadesini kullandığını iddia etmişti