Fransa Başbakanı Manuel Valls, Yunanistan'ın üçüncü bir kurtarma paketi karşılığında yaptığı önerilerin "doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu söyledi. Önerilerin ayrıntıları yarın kamuoyuna açıklanacak.
Abone olFransa Başbakanı Manuel Valls, Yunanistan'ın alacaklılarıyla anlaşmaya varmak için yaptığı son önerilerin "dengeli ve olumlu" olduğunu söyledi.
Manuel Valls Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, Atina'nın üçüncü bir kurtarma paketi karşılığında yaptığı önerileri "doğru yönde atılmış bir adım" olarak nitelendirdi.
"Öneriler, ileri doğru yol alma ve reform konusunda gerçek bir irade olduğunu gösteriyor" diyen Valls, Yunanistan'ın önerilerinin müzakerelere imkan verecek önemli bir adım olduğunu da kaydetti.
Valls Fransa'nın, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasını değerlendirmeyi ise "reddettiğini" vurguladı.
Yunanistan'ın mali bir felaket sonucu batmasının jeostratejik sonuçları olacağına da dikkat çeken Valls, bu durumda Avrupa Birliği (AB) dışından göç ve Rusya ile ilişkiler gibi konlarda da işlerinin zorlaşacağını söyledi.
Fransa, Atina'nın borç krizinin çözümü için Yunanistan ile AB'nin en büyük ülkesi Almanya'nın başını çektiği bazı ülkeler arasında bir orta yol bulmaya çalışıyor.
Yunanistan son olarak Avrupa İstikrar Mekanizması'na 3 yıllık bir anlaşma başvurusunda bulunmuş ve 51 milyar Euro mali destek talebinde bulunmuştu.
Atina yönetimi, vergi ve sosyal güvenlik alanında almayı kararlaştırdığı bazı önlemleri Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe koyma sözü verdi. Ancak Perşembe günü kamuoyuna açıklanacağı belirtilen önlemlerin içeriği netleşmedi.
Yunanistan hükümeti son olarak vatandaşlarına ve turistlere ülkede gıda ve yakıt sıkıntısı çekilmediği yolunda güvence verdi.
Tsipras: Ülkem kemer sıkma laboratuvarına döndü
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ise bugün Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin borç krizinin çözülmesi için ayrıntılı ve somut öneriler hazırladıklarını açıklamıştı.
Tsipras konuşmasında, alacaklıların belirlediği yükümlülükleri yerine getirecekleri konusunda kendilerinden emin olduklarını belirtip, "Reformlar halkın yükünü hafifletmeli, istihdam yaratmalı ve girişimciliği teşvik etmeli" demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
"Birçok Avrupa ülkesinde kemer sıkma programları uygulandı. Ama hiçbir yerde bu programlar Yunanistan'daki gibi katı ve bu denli uzun süreli olmadı. Şunu söylemek abartı olmayacaktır: Ülkem beş yıldır bir kemer sıkma laboratuvar döndü. Ama bu deney, hepimiz kabul etmeliyiz ki başarılı olmadı.
AB, borç krizinin çözülmesi için Yunanistan'a Pazar gününe dek süre tanımıştı.
Birlik, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın deyimiyle, "Avrupa Birliği tarihinde yaşanan en kritik dönemden" geçiyor.
AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın tercihi bu yönde olmasa da, ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkması olasılığını da göz önünde bulunduran bir acil durum planı hazırlıyor.