BIST 9.288
DOLAR 34,54
EURO 36,62
ALTIN 2.919,51
HABER /  GÜNCEL

Fransa ve İtalya'dan Schengen Anlaşması'nda reform çağrısı

Kuzey Afrika'daki ayaklanma ardından göç akınıyla karşı karşıya kalan Fransa ve İtalya sınır kontrollerini azaltan Schengen Anlaşması'nın gözden geçirilmesini istiyor.

Abone ol

Kuzey Afrikalı göçmenlerin İtalya üzerinden Fransa'ya girmesini protesto eden bir gösterici

Fransa ve İtalya, taraf olan ülkeler arasında sınır kontrollerini azaltan Schengen Anlaşması'nın gözden geçirilmesini istiyor.

İki ülkenin reform çağrısı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya göçün artmasını ele aldıklarını görüşmeyi izledi.

İtalya'nın, binlerce göçmene vize vererek, Schengen ülkelerinde serbest dolaşım imkanı tanıması Fransa'yı öfkelendirmişti.

Kuzey Afrika'daki Arap ülkelerinde meydana gelen ayaklanma ardından İtalya'nın güneyine kaçan göçmen sayısı 25.000'i buluyor. Göçmenlerin çoğu, Fransa'daki akrabalarının yanına gitmek isteyen Tunuslular.

Hem Fransa, hem de İtalya'da hükümet, göç akınını durdurmalarını isteyen sağ kanattaki partilerin baskısı altında.

İtalya Başbakanı Berlusconi, Roma'da Sarkozy ile yaptığı görüşme ardından düzenlediği basın toplantısında, her iki ülkenin de Schengen Anlaşması'nın sona ermesini istemediğini kaydetti.

Ancak "istisnai durumlarda, anlaşmanın farklı şekilde uygulanması gerektiğine inandıklarını" da sözlerine ekledi.

Berlusconi, bu konuda Fransa ile ortak çalışmalar yapacaklarını, anlaşmanın gözden geçirilmesi için Avrupa Konseyi'ne de bir mektup yazdıklarını bildirdi.

İtalya Başbakanı, Akdeniz ülkelerinin kitlesel göç olaylarının yol açtığı sorunları tek başına halletmeye bırakılmamaları gerektiğini vurguladı.

Fransa ve İtalya, Tunus hükümetinden de Avrupa'ya göçü caydırıcı önlemler almasını isteyecek.

Reform şart

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Schengen Anlaşması'nın ayakta kalması için reformun şart olduğunu söyledi.

Sarkozy, "Avrupa ekonomisinde reform yapıldı, Schengen anlaşmasında da reform yapıldığını görmek istiyoruz" dedi.

Schengen Anlaşması, taraf olan AB ülkeleriyle İsviçre, Norveç ve İzlanda'da yasal oturma izni bulunanların, fazla sınır kontrolü yapılmadan seyahat etmesine olanak tanıyor.

Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya kaçmaya çalışan göçmenler, genelde ilk olarak Tunus kıyılarının 120 km açığındaki Lampedusa Adası'na gidiyor.

Arap dünyasındaki ayaklanmanın yol açtığı dev göç dalgası, İtalya'nın göçmen akınıyla tek başına uğraşmak zorunda kaldığından yakınmasına neden olmuştu.

Fransa ile İtalya bu ayın başlarında da Afrika'dan gelen göçmenlerin Avrupa'ya girmesini önlemek amacıyla kıyılarında sahil güvenlik devriyelerini arttırmayı ve ortak devriye uçuşları düzenlemeyi kararlaştırdılar.