Daha önce Muhammed Peygamber karikatürlerini yayımlayan Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırıda 12 kişi öldü, beşi ağır 10 kişi yaralandı. Yüzlerce Parisli saldırıya protesto etmek için Place de la République'te toplandı.
Abone olFransa'da mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıda 12 kişi öldü, beşi ağır 10 kişi de yaralandı.
Görgü tanıklarına göre silahlı saldırganlar, daha önce Muhammed Peygamber karikatürlerini yayımlayan derginin başkent Paris'teki ofisine kalaşnikoflarla ateş açtı.
Saldırı sırasında 50'ye yakın el silah sesinin duyuldu.
Saldırıdan kurtulmayı başaran dergi karikatüristlerinden "Coco" lakaplı Corinne Rey, Fransız L'Humanité gazetesine yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Kreşten kızımı almıştım. Gazetenin kapısına geldiğimde iki silahlı ve kapüşonlu adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski'ye, Cabu'ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi. El Kaide'den olduklarını söylediler."
'Peygamberin intikamını aldık'
Olaydan sonra saldırganlar bir süre polisle karşı karşıya geldi ve çıkan çatışmada iki polis memuru hayatını kaybetti.
Polis saldırganların "Peygamberin intikamını aldık" diye bağırarak kaçtıklarını söyledi.
France TV Televizyonu ise saldırı sırasında kaydedilen videoda silahlı bir kişinin "Allah-u Ekber" diye bağırdığını bildirdi.
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, saldırının üç kişi tarafından düzenlendiğini açıkladı.
Saldırganların binerek kaçtıkları ve aracın başkent Paris dışında bulunduğu kaydedildi.
Olayın ardından Paris'te güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı.
Polis ekipleri hala kaçan saldırganları arıyor.
Resmi kaynaklar editör Stephane Charbonnier ile tanınan karikatüristler Jean Cabut, Georges Wolinski ve Tignous lakaplı Bernards Verlhac'ın öldüğünü doğruladı.
47 yaşındaki editör Stephane Charbonnier, daha önce de ölüm tehditleri almış ve bir süre polis korumasında yaşamıştı.
Ayrıca ekonomist ve yazar Bernard Maris'nin de öldüğü belirtildi. Derginin hissedarlarından biri olan Maris, Fransız radyosunda sık sık görüşlerine başvurulan bir uzmandı.
Charlie Hebdo'nun Kasım 2011'de Muhammed Peygamber'in karikatürlerini yayımlaması, dünya çapında Müslümanların tepkisini çekmişti.
Fransa, karikatüre gösterilen tepki nedeniyle 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süre ile kapatmıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, saldırı düzenlenen Charlie Hebdo dergisinin başkent Paris'teki ofisini ziyaret etti.
Hollande saldırının "barbarca bir terör eylemi" olduğunu söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de saldırının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini söyledi.
Merkel saldırı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, "Bu menfur eylem yalnızca Fransız vatandaşlarının hayatlarını ve güvenliklerini hedef alan bir saldırı değil. İfade ve basın özgürlüğünü, hür demokrasi kültürümüzün temel unsurlarını da hedef alan bir saldırı" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Barack Obama ise saldırıyı "dehşet verici" olarak nitelendirdi ve "Fransız halkı, kuşaklar boyunca savunduğumuz evrensel değerlere destek verdi. Fransız yetkililerle yakın temas içindeyiz. Bu teröristlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü yardımın verilmesini istedim" dedi.
Türkiye'den saldırıyla ilgili ilk a.ıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Sebebi ne olursa olsun, bu saldırıyı nefretle kınıyoruz" dedi.
Sosyal medya kullanıcıları, saldırıya karşı "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) başlığı ve etiketiyle bir kampanya başlattı. Twitter ve Facebook hesaplarında profil fotoğraflarını değiştiren kullanıcılar, ifade özgürlüğüne dair paylaşımlarda bulundular ve saldırıyı kınadılar.
Akşama doğru çok sayıda Parisli Place de la République'te toplandı. Hala devam eden eylemlerde protestocuların "Ben Charlie Hebdo'yum" pankartları taşıdığı gözleniyor. Protestoyla ilgili olarak atılan tweet'lerde "Parislilerin basın özgürlüğü, demokrasi ve Cumhuriyet için yürüdükleri" duyuruluyor.