BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,28
ALTIN 2.840,19
HABER /  DÜNYA

Fransa jeti Libya uçağını vurdu

Libya ordusunun yaptığı açıklamaya göre, koalisyon güçleri, Libya'yı yeniden bombalıyor!

Abone ol

Koalisyon güçlerinin Kaddafi rejimine karşı başlattığı askeri operasyon 6'ncı gününe girerken, Perşembe sabahı erken saatlerde Libya'nın başkenti Trablus'ta uçaksavar ateşi ve patlamalar yaşandı.

ABC Televizyonu'nun iddiasına göre ise bombalamalar sırasında bir Fransız Jeti Libya uçağını vurdu.

KADDAFİ'NİN ÖLDÜRDÜĞÜ İSYANCILAR... TIKLAYIN

Koalisyon güçlerinin hava operasyonları, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye ait güçlerin saldırılarını yavaşlatsa da durduramadı. Hükümet güçlerinin, günlerdir kuşatma altında tuttuğu Misrata limanını ele geçirdiği haberi geldi.

Başkent Trablus'ta TSİ 06.30 sularında uçaksavar ateşi başlarken, aynı anda kentte çok sayıda patlama yaşandı. Fransa, Perşembe günü hava operasyonlarının sürdüğünü belirtirken, İngiltere, Libya hava savunma sistemlerinin Tomahawk füzeleriyle vurulduğunu açıkladı.

Koalisyon güçlerinin, Trablus'un 210 km doğusundaki Misrata'yı kuşatan Kaddafi güçlerine yönelik harekâtı, Kaddafi rejimine ait tankların Çarşamba günü şehir merkezinden geri çekilmesini sağladı. Ancak gecenin bastırmasıyla, tanklar Misrata'ya tekrar ateş açtı.

İlerleyen saatlerde, tanklar tekrar şehir merkezine girerken, stratejik açıdan büyük önem taşıyan Misrata limanı da Kaddafi'ye bağlı güçlerin eline geçti.

Şehrin en büyük hastanesindeki bir doktor, hastaların yerlerde yattığını, tıbbi malzemelerin bitmek üzere olduğunu, jeneratörlerinin yakıtının azaldığını ve suların akmadığını belirtti.

KADDAFİ MİSRATA'YI ÇEMBERE ALDI

Misrata'daki görgü tanıkları, koalisyon güçlerinin hava harekatında kentin eteklerindeki tankların vurulduğunu ancak şehrin içindeki tankların ateşe devam ettiğini belirtti.

İsmini Abdelbaset olarak veren görgü tanığı, limanın ele geçirmesiyle, Kaddafi güçlerinin iki savaş gemisi ve hücum botları göndererek kenti denizden kuşattığını ve çembere aldığını ifade etti.

Libya'nın en büyük üçüncü kenti olan 300 bin nüfuslu Misrata'nın Kaddafi'nin eline geçmesi, limanda yaşanan insani krizin de büyümesine neden oldu. Limanda, çoğu ailesiyle birlikle olan altı bin Mısırlı işçi ve çok sayıda Afrikalı göçmen olduğu belirtildi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya'da hala 800 bin civarında yabancı işçi bulunduğunu açıkladı.

FRANSA: HAREKAT DEVAM EDECEK

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, bugün yaptığı açıklamada Libya'da sürdürülen askeri operasyonun "başarılı olduğunu" ve "devam edeceğini" belirtti.

RTL Radyosu'na, "hava harekatına devam edeceklerini" söyleyen Juppe, operasyonlarda sadece askeri hedefleri vurduklarını belirtti.

Juppe, operasyonların sivil halkın Kaddafi rejiminden korunmasını amaçladığını tekrarladı ve koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonlarda sivil kayıpların yaşandığı iddiasını reddetti.

Fransız ordusu sözcüsü Thierry Burkhard ise bugün erken saatlerde düzenlenen operasyonda, 27 savaş uçağının yer aldığını ve Libya kıyılarından 250 km içerdeki bir hava üssünün bombalandığını belirtti.

İNGİLTERE TOMAHAWK'LA VURDU

İngiltere Savunma Bakanlığı, koalisyon güçleriyle koordineli olarak gerçekleştirilen operasyonda, Libya'nın hava savunma sisteminin Perşembe günü denizaltılarından atılan Tomahawk füzeleriyle vurulduğunu açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Tuğgeneral John Lorimer, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının desteklenmesi amacıyla düzenlenene operasyonda, Trafalgar sınıfı denizaltıdan Tomahawk füzelerinin ateşlendiğini" belirtti.

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Mareşal Greg Bagwell, Çarşamba günü Libya hava kuvvetlerinin koalisyon güçlerine tehdit oluşturmayacak seviyeye indirildiğini açıklamıştı.

ÇİN ATEŞKES ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Perşembe günü koalisyon güçlerinin operasyonları devam ederken, ilk günden itibaren operasyonları kınayan Çin, yeni bir açıklama yaptı. Çin hükümeti, Libya'da acilen ateşkes ilan edilmesini talep ederken, yaşanan çatışmaların bölgede istikrarı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karardaki amacın sivilleri korumak olduğuna ve daha büyük bir insani krize neden olmak istenmediğine inanıyoruz" dedi.

Jiang, gelecek Salı günü İngiltere'nin ev sahipliği yapacağı uluslararası konferans hakkında, "Anladığım kadarıyla konsey Libya'daki durum hakkında gayri resmi danışmanlığa devam edecek" dedi.

BERLUSCONİ: ARABULUCULUK ZAMANI DEĞİL

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'daki çatışmaların sona ermesi şartların henüz arabuluculuk yapılmasına uygun olmadığını çünkü Kaddafi'nin hala çatışmalardan galip çıkan taraf olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Berlusconi, Corriere della Sera gazetesine, "Mevcut durumun arabuluculuk yapmak için uygun olduğunu düşünmüyorum" dedi. Berlusconi, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de paylaştığını çünkü Kaddafi'nin başkent Trablus'ta tam kontrole sahip olduğuna dikkat çekti.

TUNUS'TAN KADDAFİ'YE SOĞUK DUŞ

Libya'nın komşusu Tunus, Kaddafi ailesine ait varlıkları dondurduğunu açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, "Tunus, BM'den alınan karar doğrultusunda Kaddafi ve ailesinden beş kişinin mal varlıklarını dondurmuştur" denildi.

Bu arada, AFP haber ajansı, iki Getty Images foto muhabirinin Libya hükümeti tarafından serbest bırakıldığını duyurdu.