Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran'ın müzakerelere ciddi olarak yanaşmaması durumunda yaptırımların sertleştirilmesini istedi.
Abone olFransa, Tahran’ın nükleer programını ciddi anlamda müzakere etmeye yanaşmaması durumunda İran’a yönelik yaptırımların “sertleştirilmesini” istedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Avrupa Birliği’nin (AB) daha önce üzerinde anlaşmaya varılan petrol ambargosunu 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya koyması gerektiğini söyledi.
Fabius’un uyarısı, Moskova’da bir araya gelen P5+1 ve İran’ın müzakerelerinden bir sonuç çıkmamasının ardından geldi.
Tahran, Batı’nın İran’ın nükleer silah geliştirdiği yönündeki iddialarını reddediyor.
Rusya’nın başkenti Moskova’da iki gün süren görüşmelerin ardından AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “zorlu ve samimi” fikir alışverişlerinden sonra hala “belirgin boşluklar” olduğunu söyledi.
İran’ın baş müzakerecisi Said Celili görüşmeleri “ciddi” olarak niteledi ancak uranyum zenginleştirmenin İran’ın vazgeçilmek hakkı olduğunu savundu.
Moskova’da İran ile P5+1 ülkeleri olarak bilinen, ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya arasındaki müzakereler, sonuç alınmayan İstanbul ve Bağdat’taki görüşmelerin ardından geldi.
Ashton, yüksek seviyedeki görüşmelere devam etme kararı almadan önce teknik seviyedeki müzakerelere, 3 Temmuz’da İstanbul’da devam edilmesi konusunda fikir birliğine varıldığını söyledi.
'Batı testten geçiyor'
Celili de uzmanlar seviyesinde yapılacak bu toplantının düzenlenmesi gerektiğini kabul edip ekledi:
“Uzmanların toplantısı görüşmelerle ilgili net fikirler verebilir. Bugün, dünya liderleri, İran halkının güvenini kazanmak için büyük bir testle karşı karşıya.”
P5+1 ülkeleri, İran’ın nükleer zenginleştirme faaliyetlerini, yüzde 20’ye indirmesini, Kum kentindeki yer altı zenginleştirme tesisini kapatmasını ve depolanan zenginleştirilmiş uranyum miktarının da yüzde 20’sini ihraç etmesini istiyor. Batılı bir diplomat önlemleri, “durdur, kapat ve gönder” olarak tanımladı.
Dünya liderleri, İran’a karşılığında nükleer güvenlik önlemleri konusunda yardım sunmaya hazır olduklarını söylüyor.
Ancak İran, AB’nin petrol ambargosu ve ABD’nin İran’ın merkez bankasına yönelik yaptırımları dâhil tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyor.
Tahran, “müzakere dahi edilemeyecek” uranyum zenginleştirme hakkının tanınmasını istiyor.