BIST 9.433
DOLAR 34,42
EURO 36,45
ALTIN 2.844,13
HABER /  GÜNCEL

Fransa ile ipler gerildi

Lyon’da düzenlenen gösteride çıkan olaylar, Paris’le Ankara arasında yeni bir gerileme neden oldu.

Abone ol

Yeni Ermeni anıtı dikilmesini protesto amacıyla Lyon’da Türkler tarafından düzenlenen gösteride çıkan olaylar, Paris’le Ankara arasında yeni bir gerileme neden oldu.

Yeni Ermeni anıtı dikilmesini protesto amacıyla Lyon’da cumartesi günü Türkler tarafından düzenlenen gösteride çıkan olaylar, Paris’le Ankara arasında yeni bir çekişmeye neden oldu.

Fransız hükümetinin dışişlerinden sorumlu devlet bakanı Brigitte Girardin, Fransa’nın Ankara büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na giderek Türk makamlarını uyardığını açıkladı.

Bakan Brigitte Girardin, Lyon başkonsolosunun Ankara’dan yapılan sakin olma çağrılarına kulak asmadığını da iddia etti. Lyon valiliği Ermeni soykırımını inkar niteliğindeki tüm gösterileri yasakladı.

Jean-Pierre Lacroix, geçtiğimiz cumartesi düzenlenen gösteri öncesinde yasaklama için kanıt bulunmadığını, oysa gösteriyle birlikte yeterli gerekçe bulunduğunu ifade ederek yeni gösterilere yasak koydu.

Vali Lacroix verdikleri sözlere riayet etmeyen dernek yöneticileri hakkında yargı yolunun da incelendiğini dile getirdi.

Hükümet açıklaması, Dışişleri Bakanı Philppe Douste Blazy’ye Ulusal Meclis’in soru önergeleri saatinde yöneltilen bir soruya yanıt olarak yapıldı.

Soruyu ilk yüz nakli ameliyatına iştirak eden ünlü cerrah Jean-Michel Dubernard sordu. İktidar partisi UMP’den Lyon milletvekili profesör Dubernard, mitinge iki bin 500 ile üç bin dolayında kişinin katıldığını, bunların soykırım inkarcılığı anlamına gelecek slogan atıp pankart açtığını söyledi, Türkiye’nin Lyon başkonsolosunun ise dikilen anıtı ‘provokasyon’ sözcüğüyle nitelediğini iddia etti.

"Gösteri Ermeni asıllı vatandaşlarda endişe yarattı"

Milletvekili, mitingi düzenleyenlerce valiliğe verilen, soykırım inkarcılığı yapmama sözlerinin yerine getirilmediğini sözlerine ekledi, dışişleri bakanının olaylar hakkındaki düşüncelerini sordu.

Soruyu bakan adına cevaplandıran Devlet Bakanı Brigitte Girardin gelişmeyi ‘şiddet olayları’ olarak yorumlayarak, bu olayların Ermeni asıllı vatandaşlarda endişe yarattığını belirtti.

Bakan, Ankara’daki Fransız büyükelçisinin Türk makamları nezdinde girişimde bulunduğunu açıklayarak, ‘Türk milliyetçi hareketine saflarında geniş bir yer veren bu tip gösterilerin Türkiye’nin imajına zarar verdiğinin Türkiye’ye iletildiğini’ aktardı.

Lyon başkonsolosunun Türk dışişlerinden gelen sakin olma davetlerine kulak asmadığını da iddia ederek bunun ‘üzücü’ bulunduğunu kaydetti.

Gösteride neler yaşandı?

Fransa'nın Lyon kentinde yaşayan Türkler, belediyenin 'Ermeni Soykırımı Anıtı' dikilmesi kararını protesto için geçtiğimiz cumartesi günü gösteri yürüyüşü yaptı.

Gösteriye, Lyon ve çevresindeki Türkler, Fransız ve Türk bayraklarıyla katıldı.

Türk dernekleri temsilcileri, Lyon Belediyesi'nin önüne sözde Ermeni soykırım anıtı dikilmesi kararını protesto etmek için siyah çelenk bıraktı.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteride, 'Düşmanlık için anıta hayıt', 'Barış için evet', 'Atalarımız katil değil kurbandır' şeklinde pankartlar taşındı.

Gösteriyi engellemeye çalışan Ermenileri Fransız polisi göz yaşartıcı gazla dağıttı. Fransız polisi, iki grup arasında bir arbede çıkmasını önlemek için yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Protesto yürüyüşü yapılan güzergah boyunca toplanan Ermeni gruplar, hakaret ve ıslıklarla Türk göstericileri kışkırtmak istediler.

Ermeniler kendilerine göz yaşartıcı bomba atan Fransız polisine taş ve sopayla karşılık verdi.

Protesto eylemi, gösteriye katılan Türklerin hep birlikte İstiklal Marşı'nı söylemesiyle sona erdi.

Ermeni soykırımı anıtının dikilmesini önlemek için Türk dernekleri tarafından oluşturulan komite, bir de imza kampanyası başlattı.

Anıt 2004'te onay almıştı

Lyon belediyesi, 2004 yılında aldığı bir kararda, kent merkezinde 700 metrekarelik bir alanın içinde Ermeni soykırımı iddialarını anmak için bir anıtın dikilmesine onay vermişti.

Anıtın yaklaşık 130 bin euro tutarındaki masrafının 45 bininin belediye bütçesinden karşılanması kararlaştırılmıştı.

Anıtın dikileceği mahalledeki bazı Fransız sivil toplum kuruluşları, UNESCO koruması altındaki bölgenin dokusunu bozacağı ve anıtın estetik olarak mahallenin yapısına ters düştüğü gerekçesiyle Lyon İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açmışlardı.

Lyon ve çevresinde 150 bin civarında Ermeni yaşıyor.

Fransa Parlamentosu'nun, 2001 yılında kabul ettiği sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin yasa, Fransa ve Türkiye arasında diplomatik gerginliğe yol açmıştı.

Tek maddelik yasada, ‘Fransa, açıkça 1915 Ermeni soykırımını tanır’ ifadesi bulunuyor.

İddiaları tanıyan diğer ülkeler ise şöyle:

Fransa İtalya Rusya Kanada Yunanistan Arjantin Slovakya Avustralya İsveç Güney Kıbrıs Uruguay İsviçre İsveç Belçika Polonya

Ermeni Diasporası, Tehcir Kanunu'nun uygulamaya konulmasıyla 1915-1916 yılları arasında hayatını kaybeden Ermeni sayısının 1.5 milyon olduğunu savunuyor.

Kaynak : CNNTURK