François Hollande'ın başa geçmesiyle beraber Fransa ile buzlar çözülmeye başladı
Abone olFransa'da Nicolas Sarkozy'nin yerine François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesi Ankara ile Paris arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlattı.
Brezilya'da Hollande ile bir araya gelen Başbakan Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin çok iyi geçtiğine dikkat çekti. Fransız liderin, "Olumsuzlukları geride bırakalım." önerisinde bulunduğunu aktaran Erdoğan, "Beyaz sayfa açıyoruz. Hollande'a '20 yıldır Türkiye'ye gelen Fransa cumhurbaşkanı yok, gelin bu işi siz kırın' diye davette bulundum." dedi.
ERDOĞAN TALİMATI VERDİ
Alınan bilgilere göre Hollande'ın olumlu tavrı üzerine, Erdoğan, Ermeni meselesi yüzünden Fransa'ya karşı kabul edilen yaptırımların düşürülmesi talimatını verdi.Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde Avrupa Birliği müzakereleri ve Ermeni meselesi gibi konular nedeniyle büyük duraklama yaşanan Türk-Fransız ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor.
Türkiye karşıtı Sarkozy'yi mağlup ederek, cumhurbaşkanı seçilen sosyalist lider François Hollande, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile buluşmasından sonra önceki gün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen 'BM Sürdürülebilir Kalkınma' zirvesi kapsamında yarım saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmede Erdoğan ile Hollande'ın iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusunda mutabakata vardıkları bildirildi.
Erdoğan, 20 yıldır Türkiye'ye Fransa'dan cumhurbaşkanı düzeyinde resmî ziyaret yapılmadığına dikkati çekerek, Hollande'ı Türkiye'ye davet etti. Hollande da bunun kendisi için bir ayrıcalık olacağını söyleyerek davete olumlu baktığını ifade etti.
FRANSA'YA YAPTIRIMLAR KALDIRILIYOR
Alınan bilgilere göre görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Her iki lider de ikili ilişkilerinde zor bir dönemin ardından yeni bir sayfa açılması gerektiğini vurguladı. Gerek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin teşviki, gerekse ekonomik ilişkiler başta olmak üzere Fransa-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konularında mutabakat sağlandı. Görüşmede her iki lider Suriye konusunda halkın iradesine saygının, demokratik dönüşümün bir an önce sağlanmasının önemine işaret etti.
Erdoğan, Hollande'ın olumlu tavrı üzerine Nicholas Sarkozy döneminde Ermeni soykırımı iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa tasarı'nın Meclis ve Senato'da yasalaşmasına tepki olarak geçen yıl aralık ayında kabul edilen yaptırımların düşürülmesi talimatı verdi. Bu konudaki açıklama Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı.
Davutoğlu, Hollande'ın Erdoğan ile yaptığı görüşmede geçmiş dönemde yaşanan sıkıntıları aşma iradesinde olduğuna dair mesajlar verdiğini belirterek, "Sayın Başbakan, Sayın Hollande ile yapılan görüşme sonrasında gerekli talimatları verdiler. Bu yaptırımlar Fransa'nın bu yeni tutumu dolayısıyla gündemden düşecektir." dedi. Bakan Davutoğlu, ilişkilerde başlayan bu yeni dönem kapsamında 5 Temmuz'da Fransa'ya ikili ziyaret için gideceğini de açıkladı. Davutoğlu, "Bu ziyaret sırasında yaptırımların kaldırılması dahil bundan sonra atılacak olumlu adımlar da değerlendirilecektir." dedi.
Başbakan Erdoğan, dün Rio de Janeiro'da Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ile de görüştü. İki ülke arasında artan işbirliğinin daha geliştirilmesi konusunda mutabık kalan liderler, yayınladıkları ortak bildiride 'Suriye'de derhal ve koşulsuz olarak sona erdirilmesi gereken sivil halka karşı şiddetin devamından duydukları derin endişeyi' dile getirdi. Suriye halkının meşru taleplerine demokratik ve etkin cevap verecek kapsamlı bir Suriye temelli siyasi sürecin derhal başlatılması çağrısı yaptı.
İSRAİL HALKI İLE SORUNUMUZ YOK
Başbakan Erdoğan, Brezilya'nın Rio De Janeiro şehrinde düzenlenen BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda İsrailliler ile sohbet etti. Erdoğan, "İsrail halkı ve Yahudiler hakkında ne düşünürsünüz?" diye soran İsraillilere, "Bizim İsrail halkı ile hiçbir sorunumuz yok. Sorunumuz İsrail hükümetinin saldırgan tavırlarına karşıdır. Türkiye'de yaşayan Museviler bizim vatandaşımızdır. Onların güvenliği bize aittir." karşılığını verdi. Erdoğan, zirve kapsamında dün 'En Az Gelişmiş Ülkeler ve Rio 20' ve 'Sürdürülebilir Kalkınmanın İnsanı Boyutu' başlıklı iki etkinlikte konuşma yaptı.
Adil kalkınmanın öneminden bahseden Erdoğan, "Bencilliğin, ekonomik sisteme, özellikle de küreselleşen dünyada küresel ekonomik sisteme sirayet etmesi, küresel ekonomi üzerinde bu kadar etkin olması, sürdürülebilir büyüme önündeki en büyük engeldir. Birileri zenginleşirken birileri fakirleşiyorsa, bu büyüme sağlıklı değildir, sürdürülebilir değildir." diye konuştu.