Fransa hükümeti, "İslam ve Müslümanları hedef aldığı" gerekçesiyle eleştirilen yasa tasarısını kabul etti. Ancak Başbakan Jean Castex yasanın Müslümanları radikallerin etkisinden kurtaracağını öne sürüyor.
Abone olCumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2 Ekim'de açıklanan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesinin ardından kabul edildi.
Fransa Başbakanı Jean Castex, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Müslümanları ötekileştirdiği eleştirilerinin aksine tasarının İslam dinini hedef almadığını, "radikal İslamcılık" ile mücadele etmeyi amaçladığını iddia etti.
Radikal İslamcılığın, toplumda nefret ve şiddeti yaydığını ve toplumu böldüğünü iddia eden Castex, bunun karşısında cumhuriyetin boyun eğmeyip kendi değerini savunmayı seçtiğini söyledi.
Diğer yandan Fransa'da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon ise hükümeti, yasa tasarısı ile Müslümanları yaftalamayı amaçlamakla suçladı.
Tasarı parlamentoya sunulduğunda, çok sayıda değişiklik talebinde bulunacaklarını belirten Melenchon, yasa tasarısının Müslümanları damgalama niyeti taşıdığını ifade etti.
Yasa tasarısı, İslami derneklerin finansmanlarının denetlenmesi ve Fransa tarafından imamlara yeterlilik sertifikasının verilmesi şartlarını da içeren 54 maddeden oluşuyor.
Macron'un açıklamaları
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, "İslamcı ayrılıkçı" fikirlerle mücadeleye ilişkin hazırlanan yasa tasarısının 9 Aralık'ta Bakanlar Kuruluna sunulacağını belirterek "Fransa'da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam'ın yapılandırılması gerekiyor." demişti.
"Fransa'daki Müslümanların ayrılıkçı fikirleri savunan ideolojilerinin olduğunu, bu kişilerin, kendi yasalarını Fransa'nın yasalarından üstün gördüğünü" öne süren Macron, "İslam, dünyanın her yerinde kriz yaşıyor." iddiasında bulunmuştu.
Tasarı ile camilerin finansmanının daha sıkı denetlenmesi, Müslüman derneklerin kontrolünün artırılması ve din görevlilerinin yurt dışından gelmesinin engellenmesi hedefleniyor.
Yasa tasarısında neler var?
"Cumhuriyet değerlerini desteklemeyi" amaçlayan yasa tasarısı internette nefret söylemi ve kötü amaçlı olarak başkalarının kişisel bilgilerini ifşa etmeyle ilgili düzenlemelerin kapsamını genişletiyor.
Bu maddenin Ekim'de sınıfta fikir özgürlüğü konusunu işlerken Muhammed Peygamber karikatürlerini gösteren Samuel Paty adlı 47 yaşındaki öğretmenin başının kesilerek öldürülmesiyle bağlantılı olarak hazırlandığı belirtiliyor.
Cinayetten sonra başlatılan soruşturmada, Paty'nin internette hedef gösterildiği belirtilmişti.
Tasarıda İslami ideolojiyi yaydığı öne sürülen "kaçak" okullar yasaklanırken evde eğitim kuralları yeniden düzenleniyor.
Yasa tasarısı ayrıca çok eşli kişilere oturma izni verilmemesini, kız çocuklarına bekaret testi yapan doktorlara para ya da meslekten men cezası verilmesini öngörüyor.
Müslümanlara ait derneklere finansal şeffaflık konusunda yeni zorunluluklar getiren yasa tasarısı uyarınca, bu kurumlar ancak Fransa'nın değerlerine saygı gösterme taahhüdüyle yardım alabilecek.
Kamu çalışanlarının iş yerlerinde dini kıyafetler giyme yasağı, toplu taşıma, yüzme havuzu ve süpermarket çalışanlarını da kapsayacak şekilde genişletilecek.