101. Fransa Bisiklet Turu bu yıl İngiltere'nin iç kesimlerinde başlıyor. Yarış, haftasonu Londra etabının ardından Fransa'ya geçecek. Cüneyt Kazokoğlu yazdı.
Abone olSenenin bu zamanı yine geldi.
Yılın en büyük bisiklet etkinliği Fransa Turu, Cumartesi günü İngiltere'den çıkış alıyor.
21 etap ve 3.665km sonunda bisikletçiler 27 Temmuz Pazar günü Paris'te yarışı tamamlayacaklar.
Bu yıl Fransa Turu'na toplam 22 takım ve 34 ülkeden 198 bisikletçi katılıyor.
En büyük ülke 44 bisikletçi ile Fransa, 20 bisikletçi İspanya'dan, 17 bisikletçi ile İtalya ve Hollanda'dan geliyor.
Onlardan sonra 10'ar sporcu ile Almanya, Avustralya ve Belçika var. Ayrıca bu yıl ilk defa Çin'den de bir sporcu katılıyor.
En yaşlı çıkış alan sporcu Eylül 1971, en genç bisikletçi ise Temmuz 1993 doğumlu. Toplam 27 bisikletçi, 25 yaşın altında.
Toplam 21 etabın 9 tanesi düz, 5 tanesi geçiş etabı. 6 etap ciddi tırmanış etabı, bunlardan 5 tanesi zirve bitişine sahip.
Sadece bir tane zamana karşı etap var. Adet olduğu üzere, tur esnasında 2 gün dinlenilecek.
Orta İngiltere'de Yorkshire bölgesi ilk iki etaba ev sahipliği yapacak. Akabinde bisikletçiler Cambridge'den Londra'ya pedal çevirecekler.
Bütün bu çaba, Britanya'nın dünya bisikletindeki liderlik iddiasını desteklemek için.
Fransa Turu bundan önce 2007'de Londra'dan çıkış almıştı. Sonradan turu kazanan iki Britanyalı'dan Bradley Wiggins pistte yarışıyordu, Christopher Froome ise Afrika'daydı.
Meşhur sprinter Mark Cavendish ise o sene Tur'a ilk defa katılıyordu.
Yedi yıl sonra son iki Fransa Turu'nu kazanan isimler Wiggins ve Froome oldular, Cavendish bugün Fransa Turu'nda en çok etap kazanan üçüncü isim.
Dolayısıyla Tur'un bu yıl Yorkshire'dan başlamasının, Britanya için farklı bir anlamı var.
İlk etaplar sadece reklam olsun diye değil.
Yorkshire'ın dar yollarında, köy aralarında, sıkışık köprülerde, dik yokuşlarında yağmur da yağarsa daha yarışın başından kazalar, önemli sıralama değişiklikleri ve dakika kayıpları olabilir.
İlk etapları geçip de Fransa'ya kapağı atanlar daha beşinci etapta Paris-Roubaix rotasının (nam-ı diğer 'Kuzeyin Cehennemi') 15km'lik parke taşları bekliyor.
Burada da pek çok bisikletçinin tur planlarında değişiklikler olacağını tahmin etmek güç değil.
İlk dağ etabı 10. etap, akabinde birinci dinlenme günü var. Bu yıl Alp dağlarındaki etaplar (13 ve 14) o kadar zor değiller.
Son haftaya girildiğinde Pireneler'e de geliyoruz.
16., 17. ve 18. etaplar, Tur'un sonuna da gelindiği için genel klasman iddiasında olanlar için son şanslar.
20. etaptaki 54km ile son derece uzun bireysel zamana karşı yarışı da unutmamak gerek.
Vaktiniz varsa bütün yarışı seyredin tabii, ancak en azından İngiltere'deki ilk üç etabı, 5-8-13-14-16-17-18-20. etapları özellikle tavsiye ederim.
111 Yıllık Miras
Tam 111 yıl önce, 1 Temmuz 1903'te ilk defa koşulan Fransa Turu, 1902 yılında spor dergisi L'Auto'yu çıkaran Henri Desgrange'in, rakip nesriyat Le Velo ile fark yaratmak istemesinin ürünü.
Paris'te Montmartre'da bir öğle yemeğinde, Le Velo'dan transfer ettiği yeni muhabiri Geo Lefevre'in "tarihin en uzun bisiklet yarışını düzenleme" fikrini beğenip masa örtüsü üzerinde bir Fransa haritası çizip, ülkenin önemli şehirlerini yazıp, bunları birleştirmesi ile oluşmuş, diğer adıyla "Le Grand Boucle": Paris'ten Lyon'a, oradan Marseille'e, Toulouse, Bordeaux, Nantes ve tekrar Paris'e".
Tarihin ilk Fransa Turu'na 78 bisikletçi kayıt yaptırmış, kayıt yaptıranlardan da sadece 60 tanesi Rue Jean-Jaurès'deki kafeye gelip çıkış almışlar.
İlk Fransa Turu'nu Maurice Garin adında bir baca temizleyicisi kazanmış.
Fransa Turu bu yıl, 1. Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıldönümüne denk geliyor.
Turun ilk yıllarında tarih yazanlar, Henri Alavoine, Eduard Wattelier ve Emile Engel, onlar dışında da yarışa "isoles" olarak katılan sayısız isim cephede hayatını kaybetti.
O güne kadar Fransa Turu'nu kazanmış olan Lucien Petit-Breton, François Faber ve Octave Lapize gittikleri savaştan bir daha geri dönmediler.
Nasıl doğdu?
Bir dergi yayıncısının delice fikrinden, dünyanın en büyük spor etkinliklerinden birine uzanan bir asrı aşkın yol, milyonlarca cana malolan savaşlara rağmen bugünlere ulaştıysa sadece inatçı keçiler değil, aynı zamanda yarışları anlatanlar, hikayesini yazanlar, kahramanlarını ve gelecek nesillere aktardıkları kahramanlık hikayelerini kendi içinden çıkaranlar sayesinde oluyor.
Fransa Turu'nun 1919 yılında tekrar düzenlenmesine karar verdi Desgrange, üstüne üstlük rota kuzeydeki savaş alanlarından geçecekti.
Fakat sanaşın ardından sonra yollar hakkında herkesin kafasında soru işareti vardı.
Bisikletçilerin çoğu 4 yıldır yarışmıyorlardı, haliyle yeni tura hazırlanmak için de çok az zamanları vardı.
1919 Fransa Turu'nda sadece 67 bisikletçi çıkış aldı, onlardan da sadece 10 tanesi bitirebildi. Ama Fransa Turu tekrar hayata döndü.