BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,19
ALTIN 2.962,59
HABER /  DÜNYA

Fransa Afrika ülkelerine kan kusturuyor

Libya krizinde olduğu gibi Mali'de de askeri müdahaleye Fransa öncülük ediyor.

Abone ol

Afrika'daki sömürgecilik geçmişi resmen sona ermiş olsa da, Fransa bölge ülkelerinde siyasi ve askeri varlığını devam ettirmek için halen yoğun bir çaba içerisinde. Askeri müdahaleler Fransa'nın bölgedeki nüfuzunu sürdürmesinin en önemli boyutunu teşkil ediyor.

Afrika coğrafyasında yaklaşık 200 yıllık bir sömürge geçmişine sahip olan Fransa, 1960'ların başında bölgedeki sömürge idarelerini tasfiye etmek zorunda kaldı. Buna karşın bölgedeki etkisini korumaya çalıştı.

8 yıl süren Cezayir Bağımsızlık Hareketi'ne yaptığı sert askeri müdahale ile dünyanın tepkisini çeken Fransa, zaman içinde diğer bölge ülkelerinde de farklı müdahalelerde bulundu.

1964'de Gabon'a müdahale eden Fransız ordusu, son 51 yılda bölge ülkeleri arasında en fazla askeri müdahaleyi Çad'a gerçekleştirdi. 1968, 1978, 1983, 1986 ve 2008'de olmak üzere ülkedeki iç karışıklıkları bahane göstererek Çad'a 5 kez askeri müdahalede bulunan Fransa, bu zaman dilimi içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne de dört kez harekat düzenledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Comoros, Ruanda ve Fildişi Sahili ikişer; Togo, Somali, Kongo, Kamerun, Libya ve son olarak da Mali birer kez Fransa'nın askeri müdahalelerine maruz kaldı.

51 yılda 14 Afrika ülkesine 26 askeri müdahale

Fransa son 51 yılda 14 Afrika ülkesine 26 askeri müdahalede bulunurken, bölgede kritik noktalarda da özel eğitimli 7 bin 500 Fransız askeri görev yapıyor.

Fransa'nın bazı Afrika ülkelerine bölge ülkelerindeki askeri varlığı hala devam ediyor. Cibuti, Fransa'nın askeri varlığını koruduğu en önemli ülke olarak ön plana çıkıyor. 2000'e yakın Fransız askeri personelinin görev yaptığı Cibuti'deki askeri üs, Fransa'nın yurt dışındaki en büyük üssü durumunda.

Bölgesel gelişmelere müdahalede bulunmak amacıyla Gabon'da 900 Fransız askeri hazır bekletilirken, Çad'da 1986'dan beri faaliyette bulunan Fransız askeri üssünde yaklaşık 1000 asker görev yapıyor.

Senegal'de 350, Fildişi Sahili'nde ise yaklaşık 500 Fransız askeri görev yapıyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde genel olarak 200 asker bulunmasına rağmen, iç çatışmaların artması üzerine bu sayı 600'e yükseltildi.

Fransa'nın ayrıca Hint Okyanusu'ndaki Mayotte ve Reunion adalarında bulunan askeri üslerinde 1900 askeri personel görev yapıyor.

Suriye'de sessiz kalan BM Mali için seferber oldu

BM Güvenlik Konseyi desteğiyle Eylül sonrasında başlaması beklenen ancak çıkmaza giren askeri müdahaleye Fransa'nın sürpriz harekatı hız kazandırıyor.

Suriye konusunda adım atamayan BM Güvenlik Konseyi Mali'de "radikal dinciler"e askeri müdahale içinse seferber oldu.

Müdahalenin olası sonuçları konusunda görüş birliği yok. Birçok bölge ülkesi durumun daha da kötüleşmesinden endişeli.

Askeri müdahaleye tepkiler

Ürdün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Cevad el-Hamd, ABD'nin Cezayir başta olmak üzere, bölgedeki devletlere Mali konusunda siyasi baskı yaptığını söylerken, Lübnan Araştırma Çalışmaları İstişare Kurulu Üyesi Talal Atrisi, ''ABD, savaşa bulaşmamak için Fransa'ya destek vermekle yetiniyor'' dedi.
Mısırlı siyasi analist Tevfik Ganim ise ''Fransa, NATO'nun bölgede izlediği 'açık kapı' siyaseti çerçevesinde, doğrudan askeri müdahaleyi üstlenmiştir'' şeklinde konuştu.

Almanya birlik göndermeyecek

Öte yandan Almanya, Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa'ya destek vereceğini ancak silahlı birlik göndermeyeceğini açıkladı.

Mali'deki krize damga vurdular

Mali'nin kuzeyini kontrol eden silahlı hareketler hakkında bir çalışma yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) raporunda, 3 ana grubun süreçte etkili olduğuna yer verildi.

Ülkede, Ensaruddin grubu, Mağrib El-Kaidesi, Tevhid ve Cihad Hareketi etkili gruplar olarak öne çıkarken, en fazla silahlı adama Ensaruddin sahip.

Paris'te temsilciliği olan AZAVAD hareketi ise etkisini kaybetmiş durumda.

Obama sınırlı destek verdiklerini açıkladı

ABD Başkanı Başkanı Barack Obama, Kongre'ye hitaben kaleme aldığı mektupta, Amerikan askeri güçlerinin, Fransa'nın Somali'ye düzenlediği operasyona tümden dahil olmadığını, sadece ''sınırlı teknik destek'' sağladığını belirtti.

ABD askerlerinin, cumartesi TSİ ile 03:00 sularında Somali'yi terk ettiği kaydedildi.