Fransa'da, Türkiye'nin AB üyeliğini referanduma bağlayan ''ara formül'' Senato'da kabul edildi
Abone ol Fransa'da, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma bağlayan yasa için geliştirilen ''ara formül'' Senato'da yapılan oylamayla kabul edildi. Ara formül, Avrupa Birliği'ne yeni katılımlar için 'otomatik referandum'u genel kural olarak getiriyor.Fransa Ulusal Meclisi'nden geçtikten sonra bu sabaha karşı Senato'da oylanan değişiklik, yoğun itirazların ardından kabul edildi.
Oylama öncesinde değişikliğe karşı çıkan Sosyalist Parti (PS) senatörleriyle iktidardaki Halk Birliği Hareketi (UMP) senatörleri söz alarak konuyu tartıştılar.
Sosyalist senatör Alima Boumedine-Thierry'nin, "Bu yasa, Türkiye gibi ilişkilerimizi çok iyi tutmamız gereken bir ülkeye yönelik bir hakaret sayılır" şeklindeki sert açıklaması, UMP senatörlerince eleştirildi.
Önergeyi yaklaşık yarım saat boyunca tartışan senatörler daha sonra açık oylamayla değişikliği onayladı.
Beklendiği gibi sosyalist ve komünist senatörler değişikliğe ret oyu verirken, önerge, iktidara bağlı senatörlerin oylarıyla kabul edildi.
Değişiklik, AB'ye üyelik aşamasına gelen ülkelere Fransa onayını zorunlu referanduma tabi tutuyor, ancak bu zorunluluğun kaldırılmasına, Ulusal Meclis ve Senato üyelerinin 5'te 3'ünün talep etmesi durumunda izin veriyor.
Değişiklik özellikle de Türkiye'nin olası AB üyeliğini engellemeye dönük bir anayasal reform olarak ifade ediliyor.
Daha önce yapılan ve yine Senato engeline takılan yasa önerisinde ise, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referanduma gidilmesi" öngörülmüştü.
Senato'nun bu reddi üzerine ilk değişikliği hazırlayan milletvekilleri, sözü edilen ve bugün reddedilen "ara formül"ü gündeme getirmiş ve bu maddenin Ulusal Meclis'ten geçmesini sağlamışlardı.
Yasalaşma için bir adım daha kaldı
Senato'nun bu "ara formül"ü kabul etmesinin ardından, önergenin yasalaşması için bir adım daha atılması gerekiyor.
Buna göre önümüzdeki haftalarda Anayasa değişiklik pakedinin tamamı son kez Parlamento-Senato birleşik oturumunda son kez oylanacak ve önergelerin kabulü, bu oturumdan elde edilecek yüzde 60'lık kabul oyuna bağlı olacak.