BIST 9.646
DOLAR 35,22
EURO 36,75
ALTIN 2.966,26
HABER /  SAĞLIK

Frankenstein filmi kafa nakline ilham kaynağı oldu

Dünyaca ünlü Frankenstein karakteri İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero için kafa nakli konusunda ilham kaynağı oldu. Canavero insan üzerinde ilk kafa naklini önümüzdeki sonbaharda Çin'de gerçekleştirmeyi planlıyor.

Abone ol

Dünyaca ünlü Frankenstein karakteri İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero için kafa nakli konusunda ilham kaynağı oldu. Canavero insan üzerinde ilk kafa naklini önümüzdeki sonbaharda Çin'de gerçekleştirmeyi planlıyor.

Dr. Frankenstein'ın cansız maddeye can vermesi gibi Canavero da ölümün üstesinden gelmek istiyor. Cerrah, gelecekte sağlıklı insanların da kafalarını daha uzun süre yaşamak için yeni bedenlere aktarabileceğini hatta bunun için klon vücutlar üretilebileceğini düşünüyor. Canavero amacının yaşam süresini uzatmak olduğunu ifade ediyor. 

POLİETİLEN GLİKOL VE ELEKTRİK

Canavero, tam vücut nakli için, omurga sakatlığı geçiren birinin zarar gören iliklerini bağışçının omurgası ile birleştireceğini belirtiyor. Bu işlem için iki ilik ucunun birbirine mükemmel bir şekilde birleştirilmesi gerekiyor. Burada, genellikle laboratuvarda hücrelerin birleşmesi için kullanılan polietilen glikol (PEG) adlı madde kullanılacak. Normalde bu işlem uzun zaman alıyor ve bu sırada hastanın hayati fonksiyonları durabilir. Canavero, süreci hızlandırmak için gerekli bileşeni Frankenstein kitabında bulduğunu söylüyor: Elektrik. 

UZMANLAR ŞÜPHECİ

Cerrah elektriğin operasyonda oynayacağı rolü detaylı bir şekilde açıklamadı. Oxford Üniversitesi Danışman Beyin Cerrahı James FitzGerald, PEG'in büyük elektrik dalgaları ile lifleri birleştirebileceğini ifade etti. Ancak FitzGerald Canavero'nun bu işlemi omurilik birleştirmek için kullanmasının gerçek dışı olduğunu düşünüyor.

Geçmişte fareler üzerinde bazı çalışmalar gerçekleştiren Canavero, vücudundan ayırdığı bir fare kafasını, bir başka farenin vücuduna yerleştirmişti. Ancak pek çok uzman bu deneylerden elde edilen sonucun tatmin edici olmaktan uzak olduğunu söylüyor.

Köpekler üzerinde de benzer bir çalışma gerçekleştirdiğini ifade eden Canavero, bu deneylerin yapılan işlemin gerçekçi olduğuna dair bir kanıt olduğunu iddia ediyor. Omuriliklerin birbirine bağlandığına dair raporların inanılırlığı konusunda şüpheleri olduğunu belirten James FitzGerald ise kanıtların yeterli olmadığı görüşünde. 

Aynı şekilde Lonrda Collage Üniversitesi Beyin Cerrahisi Profesörü Robert Brownstone "Her ne kadar pek çok büyük bilimsel buluş başlangıçta kulağa çılgınca fikirler gibi geldiyse de ben bu çalışmalarda gerekli olan mekanik yönü görmekte zorlanıyorum." diyor. Cambridge Üniversitesi Beyin Cerrahisi Profesörü John Pickard da Canavero'nun çalışmalarını yayınladığı dergilerin güvenilir olmayabileceğini ifade ederek: "Bence gerekli bilimsel çalışmaları yapmış değil." dedi.