BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

François Hollande'ın meclisten onay isteme niyeti yok

Fransa cumhurbaşkanı, Suriye'ye müdahale konusunu mecliste tartışmaya açacak ancak onay oylaması istemeyecek. Muhalefetten bu tür bir talep yalnızca küçük bir partiden geldi. Paris'ten Sabetay Varol'un haberi.

Abone ol

İngiltere'de yapılan meclis oylamasıyla birlikte Londra'nın operasyondan çekilmesi sonrası ABD Başkanı Obama ile baş başa kalan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın, Suriye'ye olası müdahale kararını meclisten geçirme niyeti taşımadığı ifade edildi.

Başbakan Jean Marc Ayrault bu hafta Çarşamba günü Ulusal Meclis'te bu konuda bir hükümet bildirisi okuyacak ve bunu tartışmaya açacak.

Bu tartışma öncesi meclis başkanlık divanı ve siyasi parti grup başkanlarının Pazartesi günü hükümet temsilcileri ile bir araya geleceği bildirildi.

Genel görüşmenin ardından İngiltere veya ABD'dekine benzer bir oylamanın yapılmayacağı kaydediliyor.

Anayasaya göre bir askeri müdahale için Fransa cumhurbaşkanının meclisin onayını alma zorunluluğu yok.

Anayasa böylesi bir oylamayı yasaklamasa bile 1958 tarihli Fransız anayasasının uygulandığı Beşinci Cumhuriyet Fransası'nda dış politika konularında parlamento hep ikinci planda kalmasıyla biliniyor ve böylesi oylamalar düzenlenmiş değil.

Dört ayı geçerse

Anayasanın 35. maddesine göre yürütme erkinin yapmakla yükümlü olduğu tek şey, dış müdahalenin başlamasından en geç üç gün sonra meclisi bilgilendirmek.

2008 tarihinde getirilen oylama zorunluluğu ise yurtdışındaki askeri operasyonlar dört ayı geçtiği takdirde meclisin onayına başvurulmasını öngörüyor.

Son beş yılda Fransız hükümeti dört kez meclisten bu amaçla onay aldı.

Bunlar Fransız ordusunun Afganistan'daki mevcudiyetinin yanı sıra toplu olarak Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Lübnan ve Kosova'daki varlıkları ile Libya ve Mali operasyonları hakkındaki oylamalar oldu.

Dört oylamanın dördünde de hükümet istediği onayı aldı.

Askeri müdahale konularında Meclis onayının peşinen gerekli olduğu tek husus savaş ilanı. 5. Cumhuriyet tarihinde bu tip oylamalara da gidilmiş değil.

Kamuoyu karşı

Sağ muhalefet bünyesinde yer alan merkezci UDI (Demokrat ve Bağımsızlar Birliği) Başkanı Jean Louis Borloo, Hollande'ın Obama'nın izinden gidip meclisten onay almasını talep etti.

Genellikle 24 milletvekilinin birlikte hareket ettiği ve gevşek bir örgütlenme yapısı olan bu küçük parti dışında, şu ana kadar ana muhalefet partisi UMP'den (Halk Hareketi İçin Birlik) benzer bir talep gelmedi.

Ancak bu durum gelmeyeceği anlamına da gelmiyor.

Kamuoyu yoklamaları Fransız halkının Suriye'ye bir askeri operasyonu desteklemediğini gösteriyor.

Le Parisien gazetesinde yayımlanan bir yoklamaya göre halkın %64'ü Fransa'nın operasyon düzenleyecek ülkeler koalisyonuna dahil olmasını karşı. Destek verenler ise %34.