BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Fotoğraftaki Ahmedinecad mı?

Büyükelçilik baskını halen konuşuluyor. O günü gösteren fotoğraflardan biri bugün tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Abone ol

4 Kasım 1979 günü İranlı bir grup üniversite öğrencisi Tahran'daki Amerikan elçiliğini bastı ve o günden sonra iki ülke arasında hiçbir şey eskisi gibi olmadı...

İddialara göre baskını yapanların arasında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'da vardı...

CNN Türk sitesi tartışılan baskına ilişkin bir habere şer verdi. İran İslam Devrimi'nin hemen sonrasıydı. Başkent Tahran'da bulunan Amerikan Büyükelçiliği İran'ın İslam devriminin hemen sonrasıydı. Başkent Tahran'da bulunan Amerikan Büyükelçiliği İran'ın yeni lideri Ayetullah Humeyni'ye bağlı militanlarca işgal edildi.

İşgalin sebebi kimi çevrelere göre dönemin İran Başbakanı Mehdi Bezirgan ile Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın birlikte çektirdikleri fotoğraftı. Amerikan elçiliğini basanların çoğunluğuysa üniversite öğrencisiydi.

İranlı militanlar büyükelçiliği tam 444 gün boyunca işgal ettiler. 52 elçilik çalışanı bir buçuk yıl boyunca o binada esir kaldı. Amerika'nın hiçbir diplomatik girişimi başarı sağlamadı. Hatta Amerika elçilik çalışanlarını kurtarmak için askeri operasyon bile düzenledi. Ancak ABD bu operasyonda 8 askerini kaybetti.

O fotoğraftaki öğrencinin Ahmedinecad olduğu konusunda özellikle rehin alınan Amerikalılar ısrarcıydı. Rehinelerden Albay Chuck Scott "Bu o adam buna hiç kuşku yok derken, baskını yapan öğrencilerden gazeteci Abbas Abdi'yse "Ahmedinejad hiçbir zaman o grubun üyesi olmadı. Baskında da yoktu" dedi.