Fotoğraftaki adamlar aslında kadın! Üstelik de bakireler
ARNAVUTLUK'ta çok ilginç bir gelenek sürdürülüyor. Kendilerine "Yeminli Bakireler" adını veren bu kadınlar uzun yıllardır erkek gibi yaşıyor. Erkeksileşerek her türlü özgürlüğü elde edebiliyorlar. Fakat bu kadar erkeksi olmaları çok şaşırtıcı.
ARNAVUTLUK'ta çok ilginç bir gelenek sürdürülüyor. Kendilerine "Yeminli Bakireler" adını veren bu kadınlar uzun yıllardır erkek gibi yaşıyor. Erkeksileşerek her türlü özgürlüğü elde edebiliyorlar. Fakat bu kadar erkeksi olmaları çok şaşırtıcı. Dışarıdan baktığınız tamamen erkek gibi görünüyorlar. Fotoğraf sanatçısı Jill Peters'da bir efsane gibi görünen ama günümüzde hala varlığını sürdüren "Burneshas”ları fotoğraflamış. Burneshas Arnavutluk'ta kadın kimliğinden vazgeçip bir erkek gibi yaşamaya devam edenlere verilen isim. 15. yüzyılda başlayan bu gelenek Arnavut kadınların henüz bir bakireyken ettikleri yemine dayanıyor. Bu yeminle birlikte erkek kıyafetleri giymekte (pantolon), oy kullanmakta, silah taşımakta, saat takmakta, sigara içmekte, mal mülk alıp satmakta özgür oluyorlar. Tabii isimlerini de değiştirerek. Yeminli bakireliği seçmenin pek çok sebebi var. 15. yüzyıldan bu yanan uygulanan bu gelenek asıl olarak Arnavutluğun sıkı ataerkil bir yaşam düzenine sahip olmasından kaynaklanıyor.
Din farkı gözetmeksizin kadınlara yarım insan muamelesi yapılan bu coğrafyada tam bir insan gibi yaşamak için kılık değiştirmek gerekiyor.
Evlenmek istemeyen, erkeklerden hoşlanmayan, çalışmak isteyen ya da kısacası daha özgür bir hayat talebi olan pek çok genç kız için yeminli bakirelik gerçek bir çıkış yolu. Bazen de dul kalan annelerini korumak için bu dönüşümü gerçekleştiriyorlar.
Yeminli bakireler ihtiyar heyeti önünde yemin ettikten sonra yeni erkek isimleriyle toplumda bir erkeğin gördüğü tüm saygıyı görüyor. Gerçek anlamda bir aile reisi oluyor ve mirastan bir erkek kadar pay alabiliyorlar.