Fotoğrafta beyaz göze dikkat!
Fotoğraf çektiğinizde çocuğunuzun göz bebeklerinin biri kırmızı diğeri beyaz çıkıyorsa dikkat!
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Rejin Kebudi, "Fotoğraf çektiğinizde çocuğunuzun göz bebeklerinin biri kırmızı diğeri beyaz çıkıyorsa bir tür göz kanser görülme ihtimali yüksektir. Bu tür kanserler erken saptanınca yalnız hayat değil, görme yetisi de kurtulabilir" dedi.
Kebudi, çocukluk çağı kanserlerinin tüm yaşlardaki kanserlerin yüzde 2’sini oluşturduğunu söyledi. Çocukların gerek büyüme gelişmelerinin takibi, gerekse genel muayeneleri açısından düzenli doktor kontrolüne götürülmesinin önemine değinen Kebudi, çocukluk çağı kanserlerine ilişkin bulgu ve belirtiler gözlendiğinde tam teşekküllü sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Rejin Kebudi, bazı belirti ve bulguların çoğu kez kanser dışında da görüldüğünü ve bu nedenle ailelerin panik yapmadan sağlık kuruluşuna müracaat ederek muayene ve tetkiklerini yaptırmasını önererek, çocukluk çağında en sık görülen göz içi kanser türü "Retinoblastom" karşı da dikkatli olunması uyarısında bulundu. Erken tanının tedavide başarı oranını arttırdığını vurgulayan Kebudi, şöyle konuştu:
"Fotoğraf çektiğinizde çocuğunuzun göz bebeklerinin biri kırmızı diğeri beyaz çıkıyorsa bir tür göz kanser görülme ihtimali yüksektir. Bu tür kanserler erken saptanınca yalnız hayat değil, görme yetisi de kurtulabilir. Bu tür durumlarda çocuğu göz doktoru da görmelidir. Genellikle çekilen fotoğraflarda göz bebeği kırmızı görünür. Bu göz arkasındaki damarların kırmızı olmasından dolayıdır. Eğer fotoğrafta çocuğun göz bebeği kırmızı yerine beyaz görünüyorsa kanserden dolayı göz arkasında kireçlenme oluşuyor bu da fotoğrafa o şekilde yansıyor demektir."