Kriz başlar başlamaz ilk çöken Fortis bankası olmuştu. Ama banka sadece kendi gitmedi, hükümetin başını da yedi. Bakın kim istifa etti.
Abone ol Belçika Hükümeti, Fortis yöneticilerinin açtığı davanın ardından istifa kararı aldı. Daha önceki istifa kararını Kral Albert kabul etmemişti. Başbakan Leterme ve hükümet, son günlerde Fortis'in yatırımcılarının Temyiz Mahkemesi'nde açtığı davayı etkilemeye çalışmakla suçlanıyor ve istifaya çağırılıyordu.Belçika Başbakanı Yves Leterme'nin sözcüsü Peter Poulussen, telefonla Reuters'a yaptığı açıklamada "Leterme istifa teklifini kabineye sundu ve teklif kabul edildi" dedi.
Belçika Anayasası'na göre istifanın, kral tarafından onaylanması gerekiyor. Leterme, temmuz ayında da ülkedeki farklı dil grupları arasında uzlaşma sağlayamayınca istifasını sunmuş; ancak Kral Albert bu istifayı kabul etmemişti.
Leterme'nin sözcüsü, Başbakanın bu sefer Kral'ın yanına ne zaman çıkacağı konusunda ise bilgi vermedi.
Belçika Adalet ve Kurumsal Reformlar Bakanı Jo Vandeuzen de bu akşam istifasını açıklamıştı. İstifaya ise küresel finans krizinin ardından parçalanarak satışa çıkarılan Fortis Bankası sebep olmuştu.
Hükümet, Fortis'in Fransız BNP Banipas'a satmak için devreye girmiş; ancak Fortis yatırımcıları da Temyiz Mahkemesi'ne satışın durdurulması için dava açmıştı. Temyiz Mahkemesi de Fortis'in hükümetin ve yönetim kurulunun kararıyla satışını dondurmuş ve her türlü işlemin yatırımcıların onayına sunulması gerektiğine karar vermişti.
Leterme ve hükümet, son günlerde Fortis'in yatırımcılarının Temyiz Mahkemesi'nde açtığı davayı etkilemeye çalışmakla suçlanıyordu ve istifaya çağırılıyordu. Leterme, iddiaları kabul etmemiş ancak kendisine bağlı birisinin, mahkemedeki yargıçlardan birinin kocasıyla birkaç defa iletişim kurduğunu kabul etmişti.