BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  SPOR

Formula 1 tam bir fiyasko

Büyük ümitlerle Türkiye'ye getirilen Formula 1, tanıtım eksikliği ve ilgisizlikten hüsrana uğruyor.

Abone ol

2005'te 250 bin olan seyirci sayısı, bu yıl 30 binde kaldı. Şimdi gelecek yıl yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor...

Geçen hafta sonu 2009 sezonunun 7'nci ayağı olan Formula 1 İstanbul Grand Prix'i gerçekleşti. 2005 yılında gerçekleşen ilk Formula 1 İstanbul Grand Prix'ini 250 bin kişi tribünlerden seyretti. Ancak geçen yıl bu sayı 40 bine düştü. Bu yıl ise biletlerin sadece yüzde 6'sı satılabildi. İlk 2 günde seyirci sayısı 10 bini aşamadı. Toplam seyirci sayısı 30 bin olarak açıklansa da, çoğunluğunu ücretsiz davetliler oluşturdu. Yeterli tanıtımın yapılamaması, yurt dışından da ilgiyi azalttı. Yerli izleyici de yüksek bilet fiyatları yüzünden gelmeyince, tribünler boş kaldı.

YILDA 1 KEZ AÇIK!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) eski Başkanı Mehmet Yıldırım zamanında temeli atılan, şimdiki Başkan Murat Yalçıntaş döneminde tamamlanan pist için harcanan 300 milyon dolar, yılda bir kere kullanıldığı için toprağa gömülmüş oldu. Öyle ki; ilk 2 yıl, pistin işletmecisi FİYAŞ, 10 milyon dolar zarar ettiklerini açıkladı. Ayrıca F1, İstanbul'daki turizmci ve otel işletmecileri arasında da hayal kırıklığı yarattı. İstanbul Park, yılda bir defa Formula 1 için kullanılıyor. Sezon içinde yapılacak organizasyonlar için de Formula 1 yönetimi, astronomik rakamlar talep ediyor. Hem pist boş kalıyor, hem de organizasyon yapılmıyor.

PARASINI ALIYOR TANITIM UMURUNDA MI?
Bernie Ecclestone, İstanbul Park'ı yıllık 3 milyon dolar+KDV bedelle kiraladı. Türkiye, Bernie Ecclestone'un sahibi olduğu FOA'ya yıllık Hazine garantili 13.5 milyon dolar katılım bedeli ödüyor. Bu miktar 7 yıl için toplamda 94.5 milyon doları buluyor. Böylece Ecclestone yıllık 13.5 milyon dolar alıp, işletme hakları karşılığı 3 milyon dolar ödüyor, bilet satışı ve sponsor gelirleri hariç kasasına net 10.5 milyon dolar giriyor. Bu nedenle Ecclestone'un, tanıtımı ön planda tutmadığı öne sürülüyor.

30 BİN BİLET 90 BİN KİŞİ!
İstanbul Park Genel Müdürü Can Güçlü, bu yıl krizin etkisini hissettiklerini belirterek, "Tanıtım eksikliğini kabul ediyorum. Ama burada bir yanlış anlaşılma var. Tanıtımı yapacak olan biz değil, sponsorlardır. Ama yapılmadı. Dolayısıyla ilgi geçen yıla göre daha az oldu" dedi. İstanbul Park'ın Avrupa'nın en iyi tesisi olduğunu öne süren Güçlü, gelecek yıl daha iyisi yapmak için çalışacaklarını ifade etti, seyirci sayısıyla ilgili eleştirileri de şöyle cevapladı: "Bu yıl 30 bin bilet sattık. Fakat bu biletler 3 günlük olduğu için toplamda 90 bin seyirci geldi. Rakamları iyi analiz etmek lazım."

'SADECE 5 BİN KİŞİ GELDİ'
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, ilk yıl Formula 1 için 20 bin kişinin geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bunun otel doluluklarına etkisi yüzde 30 iken, bu yıl yurt dışından gelen 5 bin kişinin etkisi yüzde 5'leri bile bulmuyor. Formula 1'in turizme ve otel doluluklarına etkisi giderek düşüyor."

'HATAYI BAŞTA YAPTILAR'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, şunları söyledi: "Burada yanlış baştan yapıldı. Bu pist İstanbul'da değil, Antalya ya da İzmir'de konumlanmalıydı. Türkiye'de motor sporları pek ilgi görmüyor. Yabancı turist isteniyorsa da, bunun yeri Antalya olmalıydı. Yanlış yerdeki yatırımın şu an sonuçlarını görüyoruz. İlk yıl Türk insanı meraktan F1'e gitti. Sonraki yıllarda doğal olarak giden sayısı azaldı."