BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  GÜNCEL

Derin milletin nabzı kandillerde atıyor

Kandil geceleri camiler dolup taşıyor. Yediden yetmişe herkesin birbirini kutladığı kandil geceleri, milletçe gönüllü olarak gerçekleştirdiğimiz en böyük organizasyon...

Abone ol

Bütün camilerimizin Allah'tan bağışlanma dileyen insanlarla dolduğu, yediden yetmişe herkesin birbirini kutladığı kandil geceleri, milletçe gönüllü olarak gerçekleştirdiğimiz en büyük organizasyon.

Çoğu insanımızın, 'üçaylar' diye adlandırdığı Recep, Şaban ve Ramazan aylarında idrak ettiğimiz kutlu geceler, milletçe gerçekleştirdiğimiz büyük bir 'gönüllü' organizasyona sahne oluyor. Dindar olan ya da olmayan onmilyonlarca vatandaşımız, kandilleri, İslam'ın ruhuna uygun bir şekilde geçirmeye çalışıyor. Camilerimizin dolup taştığı mübarek gecelerde, bir çok müslüman, günlerini oruçlu geçiriyor, geceleri ibadet ve dua ediyor. Yediden yetmişe hemen herkesin birbirlerini kutladığı kandillerde, biraraya gelme fırsatı bulamayanlar, telefonla ya da telefon mesajlarıyla, güzel dileklerini sevdiklerine ulaştırıyor.

Evlerde kandil sevinci

Bir çok evde kandil gecesi heyecanı bir gece evvelden başlıyor. Bir çok evde, o günü oruçlu geçirmek için gece vakti sahur sofrasında biraraya geliniyor. Gün içinde bir yandan akşam iftar için hazırlık yapılırken, diğer yandan da komşuya dağıtılacak kandil lokmaları hazırlanıyor. Akşam iftardan sonra, ev halkı, geceyi dua ve ibadetle geçiriyor. TV kanallarının hazırladığı kandil programları da, evlerde büyük bir ilgiyle izleniyor. Kandil simitleri de, kandil geleneğinin sevilen bir yanını oluşturuyor. Akşamları, özellikle evlerde, kandil simitleri ikram ediliyor. Bir çok işyerinde de, iş sahipleri, çalışanlara kandil simiti dağıtıyor. Anadolu'da, özellikle kırsal kesimde, komşular birbirlerine yağda kızartılmış hamurdan yaptıkları lokmalar ikram ediyor.

Camiler dolup taşıyor

Kandil geceleri, yurdun dört bir yanındaki 80 bine yakın camilerde de büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Bütün camilerimiz, Allah'tan bağışlanma dileyen onmilyonlarca insanla doluyor. Camilerde, akşam namazından sonra vaazlar ya da Mevlid-i Şerif'lerle başlayan kandil programları, yatsı namazına kadar sürüyor. Kandil gecelerinde, camilerde 20 milyona yakın insanın toplandığı tahmin ediliyor. Bu rakam, Ramazan'ın 27. gecesinde idrak edilen Kadir Gecesi'nde en az iki katına çıkıyor.

Eğlence hayatını da etkiliyor

Toplumda 'dindar' olarak tanınmayan müslümanlar da, kandil gecelerinde günlük hayatlarına çeki düzen vermeye özen gösteriyor. Her gün içki içenler bile, kandil gecelerinde içkiyi terkediyor. Kahvehaneler, diğer günlere göre sakin bir gece geçiriyor. Eğlence yerlerinin çoğu, sahipleri tarafından hiç bir zorlama olmaksızın kapatılıyor. İçki ve kumar sektörü, kandillerde durgun bir 24 saat geçiriyor.

SMS'ler hatları kilitliyor

Kandilleri kutlamak üzere gönderilen cep telefonu mesajları, dijital çağın, kandillere kattığı bir renk olarak büyük rağbet görüyor. Kandiller, dünya SMS piyasasında Türkiye'yi nüfusuna oranla üst sıralara taşıyor. Bütün dünyada bir ay içinde toplam 24 milyar SMS gönderilirken, Türkiye'de, kandiller sebebiyle aylık ortalama 1,5 milyarı buluyor. Yıl içinde gönderilen mesajların yarıdan fazlası kandillerin birbiri ardınca geldiği üçaylarda gönderiliyor. Kısa mesaj içerikli internet sitelerinde, her bir kandile özgü yazılmış binlerce özlü söz yer alıyor. Her geçen gün yenilerinin eklendiği bu sözler, içerik ve anlam açısından da gitgide zenginleşiyor. Birinden alınan mesaj, başkasına gönderilirken yeni ifadelerle anlam bütünlüğü kazanıyor. Cep telefonları aracılığıyla elden ele dolaşan kâfiyeli ve şiirimsi sözler mâni kültürünün sanal alemde yeniden doğmuş bir parçası olarak nitelendiriliyor.

Gurbetçilerimiz de kutluyor

İslam dünyasında en çok Türkiye'de rağbet gören kandil geceleri, Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde de hayatı etkiliyor. Gurbetçiler, kandil gecelerinde bulundukları bölgede kurdukları derneklerde özel kutlamalar yapıyor. Türkiye'den yayın yapan Televizyon kanallarındaki programları izliyorlar.

Kadir geceleri bayram gibi

Bütün bu kandil kutlamaları, Ramazan'ın 27. gecesinde idrak ettiğimiz Kadir gecelerinde doruk noktasına ulaşıyor. Özellikle İstanbul, Bursa, Edirne, Konya ve Urfa'da yoğun bir 'Kandil trafiği' yaşanıyor. Civar şehirlerden, İstanbul, Edirne ve Bursa'daki cami ve türbelere akın eden müslümanlar, Kadir Gecesi'ni bir bayram atmosferinde kutluyor. İstanbul'da, Eyüp Sultan, Hırka-i Şerif, Sultanahmet, Fatih camileri arasındaki bölge, ziyaretçilerle dolup taşıyor.

DUALAR SMS'DE

İnternet siteleri, kandillerde ve bayramlarda gönderilmek üzere, hazır mesaj servisleri bile yapıyor. İşte, bu mesajlardan birkaçı:

Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet'i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandiller.

Sen öyle bir insan ol ki akıllar dursun, sen ona buna değil Allah'a kulsun. Ziynetler içinde parlayan bir nursun, senin gibi bir dostun kandili mübarek olsun.

Rabbimden çiçek istedik kırları verdi, ağaç istedik ormanları verdi, su istedik denizleri verdi, dost istedik bu numarayı verdi. Kandiliniz mübarek olsun.