BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,14
ALTIN 2.963,47
HABER /  GÜNCEL

Birand'ı hapisten kim kurtardı?

TRT'yi dolandırmakla suçlanan Mehmet Ali Birand Kanal D'nin başına getirilirken, suç ortağı olduğu iddia edilen Beşir Coşkun 1 hafta önce hapse girdi..

Abone ol

Adı Beşir Coşkun.. Başbakanlık Basın Yayın Halkla İlişkiler Birimi'nde Basın Müşaviri olarak görev yapıyordu Coşkun.. Coşkun geçtiğimiz çarşamba günü bir suçtan ötürü tutuklanarak Ayaş Cezaevine kondu..

"Beşir Coşkun'un suçu neydi?" diye merak edenler olabilir..

Anlatalım..

Coşkun, Mehmet Ali Birand ile birlikte, TRT'yi harcırah, ödenek ve benzeri faturalama işlerinde fazla para talep ederek dolandırdığı iddiasıyla mahkemeye verilmiş, ve ünlü televizyoncu ile birlikte yargılanmıştı.

Her iki isim de aynı suçtan yargılanmış ve aynı cezayı almıştı. Ancak Birand'in Kanal D'nin başına geçtiği dönemlerde Beşir Coşkun, çok daha farklı bir sorunla uğraşıyordu.

Hakkındaki ceza kararı kesinleşen Coşkun, Başbakanlık Müşaviri Ömer Dinçer tarafından makamına çağrıldı ve istifa etmesi istendi. Ömer Dinçer, Hürriyet yazarı Emin Çölaşan'ın yazılarını Coşkun'a göstererek, "Kuruma daha fazla zarar vermemelisin" sözleriyle ikna etti..

Hapse gideceği için çaresiz kalan ve istifasını Dinçer'e veren Coşkun, istifanın hemen ardından tutuklanarak Ayaş cezaevine konuldu..

Coşkun 3 Ekim 2005 tarihinden beri hapiste suçunun cezasını çekerken, Mehmet Ali Birand ise Kanal D'nin başındaki görevini sürdürüyor..

Şimdi akıllara takılan soru şu:

Aynı suçtan yargılanan ve aynı cezayı alan iki kişiden biri olan Beşir Coşkun hapse girerken, Mehmet Ali Birad'ı hapse girmekten kim nasıl kurtardı?

Bazı iddialara göre iktidar devreye girerek bu işi örtbas etti..

Bir diğer iddiaya göre ise Birand'ın cezası ileri bir tarihe ertelendi ve karar kamuoyundan saklanıp hasıraltı edildi..

Beşir Coşkun hakkında bugüne dek bir sürü iddia ortaya atılmıştı..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezilerde yanından ayırmadığı fotoğrafçısı Beşir Coşkun'un, TRT'yi sahte evraklarla dolandırmak ve belgede sahtecilik suçlarından mahkum olduğu, ancak hakkındaki bu mahkeme kararına rağmen, AK Parti'deki kadrosunun Başbakanlığa alındığı iddia edilmişti..

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan'ın yayımladığı belgelere göre, Ankara Başsavcılığı, dönemin TRT Ankara Televizyon Müdürü Gürkan Elçi'nin şikâyeti üzerine, 34 kişi hakkında, TRT'yi sahte belgelerle dolandırdıkları gerekçesiyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Beşir Coşkun ve üç sanığın tutuklandığı davada, 4 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezaları istendi. İddianamede, TRT'nin, gerçek olmayan Türk sanat müziği ses sanatçıları adına düzenlenen 38 adet sahte istisna sözleşmesiyle 4 bin 177 YTL dolandırıldığı, bu nedenle 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'sahte belge düzenlemek' suçlarının işlendiği kaydedildi.

Üç ay tutuklu kaldı
Mahkeme, Coşkun'un üç ayını tutuklu geçirdiği yargılamayı 16 Temmuz 2004'te karara bağladı. Coşkun ve üç sanık, TRT GAP TV Müdürlüğü'nde görev yaptıkları sırada özel vekâletnameler düzenlemek suretiyle kurum yetkililerinin imzalarını taklit ederek 'resmi belgede sahtecilik' ve 'fikir birliği içinde TRT'yi nitelikli şekilde dolandırmak'tan suçlu bulundu. Beşir Coşkun, Ümit Karayer ve Ufuk Emin Atasoy'u 4'er yıl 2'şer ay 16'şar gün ağır hapis ve 17 bin 507'şer YTL ağır para cezasına çarptırdı.

Atakul'a ise 1 yıl 1 ay 18 gün ağır hapis ve 8 bin 753 YTL ağır para cezası verildi.

Yargıtay onadı

Kararın ardından dosyayı inceleyen Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 9 Mart 2005'te, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Coşkun, Atasoy ve Karayer ile Atakul hakkında verdiği mahkûmiyet kararlarını onarken, Elif Özçelik (Çarıkcı) ve Yeşim Sümer adlı sanıklar hakkında verilen beraatlerin bozulmasına hükmetti. Coşkun'un bir süre AKP'de SSK'lı olarak çalıştığı, yerel mahkemenin kararının çıktığı tarihlerde, 2004'te Başbakanlık'ta işe alındığı öğrenildi.

Coşkun, üçlü kararname gerektirmeyen Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosuna alındığı, istisnai kadro olduğu için Başbakan'ın olurunun yeterli olduğu belirtildi. Coşkun'un yerel mahkemenin kararının ardından Yargıtay sürecini gerekçe göstererek işine devam ettirildiği, şimdi de son aşama olan 'karar düzeltme'nin sonucunun bekleneceği ifade edildi.

Coşkun karar düzeltmenin ardından hapse girerken, birlikte yargılandığı 3 isimden biri olan Mehmet Ali Birand ise dışarıda kalan isim oldu..