Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar fındık alımlarıyla ilgili olarak bugün Fiskobirlik Entegre Tesisleri’nde bazı açıklamalar...
Abone olFiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar fındık alımlarıyla ilgili olarak bugün Fiskobirlik Entegre Tesisleri’nde bazı açıklamalarda bulundu. Bayraktar, piyasanın üzerinde fiyat verip fındık alacaklarını ifade ederek "Bu kurum çok güçlü ve potansiyeli var. Bir kaç yıl sonra Fiskobirliğin önünde hiç kimse duramayacak” dedi.
12 Ağustos’tan itibaren Doğu Karadeniz’de, 19 Ağustos’tan itibaren de Batı Karadeniz’de fındık alımlarına başlayacaklarını beyan ettiklerini hatırlatan Bayraktar "Bugün itibari ile tüm kooperatiflerimiz alımlara hazır. Hem kamuoyunun ilgisi hem de Fiskobirliğin fındık alımına yönelik tepki ve bugün itibari ile alımlar iyi gidiyor. İyi bir noktadayız. İnşallah bu iyi gidiş artarak devam edecek. Fiskobirliğin piyasanın biraz üzerinde fındık alıyor olması bütün üreticiler adına önemli. Şu algıyı değiştirmek lazım bu kurum Lütfü Bayraktar’ın veya ekibinin değil. Biz bu kurumun hizmetkarlarıyız. Sonuç olarak bu kurum üreticinin. Bu kurum ayakta durursa üreticiye katkısı olur. Bu kurum ayakta durursa hakikaten Türkiye’nin dünyada fındıkla ilgili sözünün güçlenerek arttığı bir dönem yaşar. Şuan Fiskobirliğin kamuoyuna verdiği güven çok önemli. Bunun olumlu yansımalarını alıyoruz. Bu anlamda üreticilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
"Bugün itibari ile 100 tonun üzerinde bir alımımız var" diyen Bayraktar, ”Batı bölgesinde fındık daha piyasaya inmedi. Bu bölgede ise kısmen iniyor. Şunu söylemekte fayda var. Süreç, işleyiş ve akış umduğumuzdan daha iyi olacak göstergesi veriyor. Sürekli bölgesel anlamda fiyatları takip edeceğiz ve onun üzerine alım yapacağız. Örnek olarak Giresun bölgesindeki fiyatın üzerine 10 kuruş bir ilave edeceğiz. Artı olarak tarım danışmanlığı hizmetini bizden alıyorsa ona da ekstra bir 10 kuruş daha ilave edeceğiz. Bugün itibari ile Giresun’da piyasa 6,30 TL. Batı bölgesinde 5,95 TL. Bir kısım bölgelerde ise 6,40 TL. Her bölgede oluşan fiyatın üzerinde fiyat vereceğiz üreticiye” ifadelerini kullandı.
"FİSKOBİRLİK’E DESTEK VERİN"
Bütün Sivil Toplum örgütlerinin, siyasi partilerin mutlaka Fiskobirliğe destek vermesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, şunları söyledi:
”Bu kurum hepimizin. Bu kurum yaşarsa piyasada istikrar olur. İstikrar olursa da üreticiye katkı sağlanır. Yoksa kısır çekişmeler, geçmişte ’sen onu yaptın, ben bunu yaptım’ gibi kavgalar bu kuruma katkı sağlamaz. Ben buradan üreticilerimize güvenle ilgili, parayı alma ile ilgili bir sıkıntı olmadığını duyurmak istiyorum. Üreticimizin kendisi için, Türk fındığı için bu kuruma sahip çıkması gerekiyor. Bu kurum üreticinin malıdır. Biz kavga etmeyi seviyoruz maalesef. Uzlaşıdan güzel sonuçlar doğar ama maalesef bizim genel yapımız bir kısım mevki, makam, bir kısım kişisel tavır anlamında böyle bir kavgaya yöneliğiz biz. Bu kurum hepimizin, bu kurum yaşarsa Türkiye kazanır. Güvenle ilgili sıkıntımız yok. Paramız var ve fındık alacağız. Dünyada ve Türkiye’de temel sorun fiyat değil. Fındıkla ilgili temel sorun istikrar. İstikrarlı bir piyasa ve fiyat. Benim fiyat beklentim şuanda 6-6,50 TL arasında gidip geliyor. Fındık çok rahat 7 TL’yi bulur. Bundan yukarısı bende fındıkçıyım isterim ki çok olsun ama bu yıl fındık 6,50 ile 7 TL’yi çok rahat bulur. Sonrası için Allah kerim demek lazım."
“KENDİ KENDİMİZE GOL ATIYORUZ”
Fındığı tüccara emanete verilmemesini isteyen Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Üreticimiz teminat olarak ne alıyorlar yani? Sadece bir beyaz kağıt alıyorlar. Hiç değilse bu kurumun bir kimliği var. Bu kurum 2006 yılından bu yana zararı olan 400 Trilyon’un 388 Milyonu’nu ödemiş bir kurumuz. Bu kadar yoğun bir maliyete bile katlanmış. Bakın dünyadaki fındık istikrarını kim bozuyor fındık tekelleri diyoruz. Dünyadaki tekellerin eline emanete fındık verirseniz bu fındıktan sağlıklı bir fiyat, maksimum bir fiyat sağlamak mümkün mü? Biz hep 100 lira fazla vereceğiz diyoruz niye? Piyasayı yukarı çekmek için. Buradaki kasıt, eğer sanayici fındık almak istiyorsa bizi yakalaması ve geçmesi lazım. Eğer sanayicinin elinde emanetse fındık böyle bir rekabetin, yarışın içinde olur mu sanayici? olmaz. Kendi kendimize gol atıyoruz.Bizim bütün depolarımız emanete açık. Rica ediyorum, tüm üreticilerimize, tüm kesime. Türk fındığını düşünüyorsak, ihraç gelirini düşünüyorsak, üreticinin daha fazla kazanmasını istiyorsak mutlaka emanet fındıkları Fiskobirliğe verin. Biz zor zamanlarda bırakıp kaçmadık. Zor zamanlarda borcumuzu ödedik ve hala ödüyoruz. Bu anlamda emanet fındığın tüccara gitmesinin piyasanın oluşumu, istikrarı ve fiyatın yükselmesi anlamında ciddi olumsuz olacağını düşünüyoruz. Buradan sesleniyorum illaki emanete fındık bırakacaksanız bize telefon açın, gelip alalım. Her türlü imkanı sağlayacağız. Depolarımız bedavadan sizin emrinizde. Bu kurumun çok ciddi potansiyeli var. Bu potansiyelin önünde kimse duramaz. Biz dünyanın en büyük birliklerinden birisiyiz. Çok güçlü geliyoruz. Önümüzdeki yıllarda kimse Fiskobirliğin önünde duramaz. Ben özellikle Giresunlular’ın bu kuruma daha fazla sahip çıkmasını bekliyorum. Sokağa çıksanız her 3 kişiden ikisi bu kurumdan emekli olmuştur. Ama üzülerek söylemek istiyorum ki bu kuruma en az desteği veren de bu bölge."
(İHA)