BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Fiş almayanın başı ağrıyacak

Vergi Usul Kanunu Tebliği’ne göre, gelecek yıl fatura almayan ya da vermeyenlere başı bir hayli ağrıyacak.

Abone ol

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanununda yer alan ve yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak olan hat ve miktarlara ilişkin Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesiyle düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması veya bulundurulmaması durumunda da 139 YTL’lik ceza uygulanacak.

Her bir belge türüne ilişkin olarak her bir tespit için toplam ceza ise 6.4 bin YTL olarak belirlendi. Her bir belge türünde bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza ise 64 bin YTL olacak.

Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin; bulundurulmaması, günü gününe kayıt yapılmaması, yetkililere ibraz edilmemesi ile levha bulundurma ve asma mecburiyetine uyulmaması durumunda ise işletmelere 139 YTL ceza verilecek.

MUHASEBE PROGRAMLARINA 3 BİN YTL
Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslarla muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin kural ve standartlara uyulmadığında ise 3 bin YTL ceza uygulanacak.


DUR İKAZINA UYMAYANA 490 YTL CEZA
Maliye Bakanlığının özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan aracın sahibine ise 490 YTL’lik ceza verilecek.

USULSÜLSÜZLÜKLER
Tebliğ kapsamında usulsüzlük dereceleri ve cezaları, birinci derece usulsüzlüklerde sermaye şirketlerine 75 YTL, sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı 49 YTL, ikinci sınıf tüccarlar 24 YTL, bunların dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlara 12.7 YTL, kazancı basit usulde tespit edilenler 6.4, gelir vergisinden muaf esnaf içinde 3 YTL olarak uygulanacak. İkinci derece usulsüzlükler için belirlenen cezalar ise sırasıyla 43 YTL, 24 YTL, 12.7 YTL, 6.4 YTL, 3 YTL ve 1.7 YTL olarak tespit edildi.

BİLGİ VERMEYEN TÜCCARA 1390 YTL CEZA
Bilgi vermekten çekinen birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1390 YTL, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçilerle kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 640 YTL ve bunların dışında kalanlar hakkında da 300 YTL ceza uygulanacak.