BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fırtınada cepe dikkat

Bilim adamları, fırtınalı havalarda, cep telefonuyla konuşulmasının sakıncalı olduğunu söylüyor.

Abone ol

Makalelerini 'Biritish Medical Journal'da yayımlayan İngiliz bilim adamları, fırtınalı bir havada cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpan ve ağır şekilde yaralanan bir genç kızı örnek gösterdi.

Yıldırım getiren fırtınalı havalarda cep telefonuyla konuşmanın son derece tehlikeli olduğunu söyleyen uzmanlar, cep telefonundaki metalin akımı doğrudan vücuda yönlendirdiğini kaydetti.

Şimdi tekerlekli sandalyede

Geçtiğimiz yıl Londra'daki büyük bir parkta, fırtınalı havada cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpan 15 yaşındaki kız ağır şekilde yaralanmış ve acilen hastaneye kaldırılmıştı.

Bir yıl sonra tekerlekli sandalyeyle hayat dönen genç kızın hareket kabiliyeti sınırlandı, duyma yitimi var ve beynindeki hasar nedeniyle duygusal ve bilişsel sorunlar yaşıyor.

Tenimiz engelliyor

Bir kişiyi yıldırım çarptığında, insan teninin yüksek rezistans gücü akımı vücudun dış yüzeyinden toprağa doğru yolluyor ve bu anda genellikle flaş gibi bir parlama görülüyor.

Fakat bazen, akımın bir miktarı vücuttan da geçebiliyor. Ve vücuttan ne kadar fazla akım geçerse, iç organlardaki hasar da o kadar fazla oluyor.

Çünkü vücutta taşınan sıvı ya da metal nesneler gibi iletken maddeler, akımın vücuttan geçmesi ve iç organlarda hasar yaratması riskini artırıyor.

YILDIRIM GERÇEKLERİ
Dünyada her an ortalama bin 800 adet fırtına meydana geliyor ve her saniye ortalama 100 yıldırım düşüyor.
Bir yıldırım dünyaya ortalama saatte 20 bin kilometre hızla düşüyor.
Yıldırımın çevresinde yarattığı ısı 30 bin santigrat dereceyi buluyor. Bu, Güneş'in yüzeyindeki ısıdan beşkat fazla.
Bir insanı yıldırım çarpma olasılığı 3 milyonda bir.


Üç vaka daha var

Genç kızı tedavi eden Londra'daki Northwick Hastanesi'nden doktorlar, Çin, Kore ve Malezya'da cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpan ve hayatını kaybeden üç vakaya daha rastlamış.

Doktorlar, her ne kadar çok düşük olasılık olsa da, cep telefonunun yıldırımı normalden daha çok çektiğini ve toplumsal bir uyarı olarak duyurulması gerektiğini düşünüyor.

Çocuklar büyük risk altında

Kulak-burun-boğaz uzmanı Swinda Esprit, "cep teleofonu taşıyor ama düşünmüyoruz. Normalde yıldırım çarparsa vücuttan toprağa akar, ama cep telefonunuz varsa vücudun içinden geçerek sizi öldürme ihtimali yüksektir" diyor.

"Özellikle çocuklar çok büyük risk altında. Örneğin Avustralya'da her yerde uyarı tabelaları var ve insanlara fırtınalı havalarda açık bir yerdelerse kesinlikle cep telefonuyla konuşmamaları söyleniyor."

Kaynak: Cnntürk