BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Fırıncılar sıcaklara meydan okuyor

Konya’da fırıncılar, yaz ayına denk gelen Ramazan ile birlikte iki katına çıkan ekmek ihtiyacını karşılayabilmek için ocak sıcaklığı 300, od...

Abone ol

Konya’da fırıncılar, yaz ayına denk gelen Ramazan ile birlikte iki katına çıkan ekmek ihtiyacını karşılayabilmek için ocak sıcaklığı 300, oda sıcaklığı da 50 dereceyi bulan ortamda günde 10 saat ter döküyor.
Hava sıcaklığının 30-33 derecelere kadar ulaştığı Konya’da, Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle birlikte fırıncılar, vatandaşlara ekmek yetiştirebilmek için adete sıcaklara meydan okuyor. Ramazan ayıyla birlikte iki katına çıkan ekmek ihtiyacını karşılayabilmek için 50 derecelik ortam sıcaklığında üretime devam eden fırıncılar, günde 10 saat ocak başında çalışarak kendi ekmek mücadelesini de sürdürüyor. İftardan saatler öncesinden hazırlıklarına başlayan fırıncılar, sıcaklar nedeniyle yaşadıkları olumsuzluklara rağmen üretimlerine devam ediyor. Ocak başında yaşadıkları su kaybı nedeniyle oruçta tutamayan fırıncıları, vatandaşların ekmek ihtiyaçlarını karşılamaları da bir nebze olsun rahatlatıyor.

GÜNDE 10 SAAT OCAK BAŞINDA TER DÖKÜYORLAR
40 yıldır pişiricilik yapan Zeki Doğan, bu işi yapmaktan dolayı zevk aldığını ve gurur duyduğunu ifade ederek, “Millete ve Konyalılara hizmet etmek bizim için bir onurdur. Elimizden geldiği kadar, gücümüzün yettiği kadar hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi. 300 derecelik ocak önünde ekmek pişirmenin zorluklarının olduğunu kaydeden Doğan, “Gerçi havalar sıcak bunaltıcı. Allah da bizlere onun sabrını veriyor. Ocağın sıcaklığı 300 derece. Bizim bulunduğumuz ortam da 45-50 derece. Bu işin zorlukları sıcak ve bunaltıcı olması. Sürekli su kaybediyorsun. Bir de oruç tutamıyoruz. Bundan da ıstırap duyuyoruz ama yapacak bir şey yok. 40 yıldır bu işi yapıyoruz, alıştık artık. Toplam 10 saate yakın çalışıyoruz” diye konuştu.
Ocağın hemen yanı başında ekmek hamurlarını hazırlayan Veysel Göklü de, çok sıcak bir ortamda çalıştıklarını dile getirerek, “Halkın memnuniyeti bizim için ön plandadır. Diğer günlere göre Ramazan ayında daha da sıcak, işler daha da artıyor. Ramazan ayında pide alımında yoğunluk olunca, el emeği biraz daha fazla geliyor. Pide el emeği ister, o yüzden normal günde hamur 2 saat sürerse, Ramazan’da 4 saat sürüyor. Yani iş biraz zorlu geçiyor ama biz halka hizmet etmekten gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
(İHA)