BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,85
ALTIN 2.797,95
HABER /  POLİTİKA

Fırça yiyen bastı oyu

Erdoğan'ın meşhur fırçaları oy artırdı. İşte ünlü sözlerin geçtiği illerdeki oy oranları.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde muhalefet tarafından kullanılan ünlü sözleri, söylendiği yerlerde halkın tepkisinden çok desteğini gördü. "Şehit cenazesi görmek istemiyoruz" diyen vatandaşa Erdoğan'ın "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" diye karşılık verdiği Balıkesir'de tercih açık ara AKP oldu. AKP, Balıkesir'de CHP ve MHP'ye fark atarak oyların yüzde 41.72'sini aldı.

Eski Tarım Bakanının çiftçiye "Gözünüzü toprak doyursun" karşılığını vermesi de Erzurumluların AKP'yi tercih etmesine engel olmadı. Erzurum'da AKP adeta oy patlaması yaptı ve oyların yüzde 68.07'sini alarak altı milletvekili çıkardı.

Mersin'de ikinci parti
Yine Mersin'de naranciye üreticisinin bittiğini "Anamız ağladı" diyerek dile getiren Kemal Öncel adlı çiftçi Başbakan Erdoğan'dan "Ananı al da git buradan" karşılığını almıştı. Buna karşın AKP, Öncel'in memleketi Mersin'de oyların yüzde 27.5'ini ve dört milletvekilliğini alarak birinciliği az bir farkla kaybetti. Mersin'de MHP oyların yüzde 30.53'ünü CHP'yse yüzde 24.59 oy alarak dört milletvekili çıkardı.

Milliyetçi kaleler 'AKP' dedi
Başbakan Erdoğan'ın bir radyo konuşmasında şehitlere 'kelle', Öcalan'a 'Sayın' demesi büyük tepki çekmişti. Ama milliyetçi seçmenin bulunduğu illerde de AKP açık ara birinci çıktı. AKP'nin oy oranları MHP'nin kaleleri sayılan Yozgat'ta yüzde 62.89, Çankırı'da yüzde 60,81, Kırşehir'de yüzde 44.68, Afyon'da yüzde 54.08, Niğde'de yüzde 48.83 oldu.
Yurtdışında Yimpaş, Kombassan gibi yeşil sermaye şirketlerine paralarını kaptıranların eleştirilerine "Paraları verirken bana mı sordunuz" diye tepki gösteren Erdoğan, gurbetçi vatandaşların da tercihi oldu.

Gurbetçilerin favorisi
Tatil nedeniyle Türkiye'ye gelen gurbetçilerin gümrük kapılarında kullandıkları oyların büyük bir bölümü AKP'ye gitti. İpsala gümrük kapısında kullanılan oyların 12 bin 485'i geçerli sayıldı. Bu oyların 7 bin 718'ini AKP aldı.
Kapıkule sınır kapısında kullanılan 68 bin 811 oyun 44 bin 137'sini AKP'ye gitti. Gurbetçilerin AKP'ye verdiği oy sayısı Kayseri Erkilet Havaalanı'nda 5 bin 514, Adana Havalimanı'nda 1841, Antalya Havaalanı'nda 11 bin, Adnan Menderes Havalimanı'nda 4 bin 911 oldu.

Mesut Hasan Benli/Radikal