BIST 9.963
DOLAR 34,03
EURO 37,99
ALTIN 2.825,36
HABER /  GÜNCEL

Finlandiya'da milliyetçilerin seçim başarısı

Finlandiya'da pazar günü yapılan seçimlerde AB kurtarma paketlerine ve göçmenlere karşı olan milliyetçiler tarihi başarı elde etti. Sonuçlar, Portekiz'e kurtarma paketi hazırlayan AB için sorun yaratacak.

Abone ol

Finlandiya'da pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 20'ye yakınını kazanan milliyetçiler tarihi bir başarı kazandı.

Gerçek Finliler hareketi milletvekili sayısını dört yılda dokuz kat arttırdı

Muhafazakar Ulusal Koalisyon ile muhaleffetteki Sosyal Demokratların ardından üçüncülüğü elde eden True Finns-Gerçek Finlandiyalılar adlı milliyetçi hareket özellikle Avrupa Birliği'nin üyelerine yönelik kurtarma paketlerine karşı.

Finlandiya Parlamentosu, kurtarma paketlerine onay verilip verilmemesi konusunda söz hakkına sahip.

Sosyal Demokratlar da, mali açıdan zor durumdaki AB üyelerine sağlanan kurtarma paketi sisteminin değiştirilmesinden yana.

BBC muhabirleri, Finlandiya parlamentosunda Avrupa'ya kuşkuyla bakan partilerin güç kazanmasının birlik içinde yaşanan ekonomik krizlere müdahale mekanizmasının işleyişini sekteye uğratabileceğine dikkat çekiyor.

Gerçek Finlilerin lideri Timo Soini, sonucun hükümet pazarlıkları için en azından bir davet alacaklarını ortaya koyduğunu söylüyor.

Soini, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada ekonomisi zor durumda olan Portekiz'e önerilecek kurtarma paketi konusunda zorluk çıkaracaklarının da işaretlerini verdi.

Parlamentodaki en büyük parti olan muhafazakar koalisyonun yeni hükümeti eski Maliye Bakanı Jyrkı Katainen liderliğinde kurması bekleniyor.

Göçmenliğe de karşı olan milliyetçi Gerçek Finliler 200 üyeli parlamentoda 39 sandalye kazandı.

Seçim komisyonunun açıklamasına göre, muhafazakar Ulusal Koalisyon 44, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ise 42 sandalye elde etti.

Böylece, Ulusal Koalisyon yüzde 20,4, SDP 19,1 ve Gerçek Finlandiyalılar yüzde 19 oy oranına ulaşırken, 2007'deki yüzde 67,9 katılım oranına karşılık bu seçimlerde katılım yüzde 70,4 oldu.

Başbakan Mari Kiviniemi'nin yönetimindeki dördüncü büyük parti Merkez ise 16 sandalye kaybederek yüzde 15,8 oy oranıyla 35 sandalye elde etti.

Bu sonuçlar, bir önceki parlamentonun en küçük grubu olan Gerçek Finlilerin sandalye sayısını 34 arttırarak önemli bir güç elde ettiğini ortaya koyuyor.

Kamuoyu yoklamaları, Gerçek Finlilerin seçimlerden büyük kazanımla çıkacaklarını ve yüzde 15 civarında oy alacaklarını öngörüyordu.

Tampere Üniversitesi'nden İlkka Ruostetsaari, Merkez Parti'nin çöküşü ve milliyetçilerin aldığı sonucu bütün tahminlerin ötesinde tarihi bir gelişme olarak niteliyor.