Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaettin Gülal, Türkiye’ye kendini rakip gören ülkelerin fındıkla ilgili karalama kampanyas...
Abone olTürkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaettin Gülal, Türkiye’ye kendini rakip gören ülkelerin fındıkla ilgili karalama kampanyası yürüttüğünü belirterek, “Fındıkta alfotoksin olması söz konusu değil” dedi.
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, Antalya’da düzenlenen Frutech 1. Meyve Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı’nda bir araya geldiklerini ve 2013 Yılı Strateji Geliştirme Toplantısı yaptıklarını söyledi. Gülal, “Ülkemizde üretilen meyvelerin dünyaya tanıtımını gerçekleştirmek, eksikliğimizi görmek amacıyla, birincisini düzenlediğimiz İhtisas Meyvecilik Fuarı’nı Antalya’da gerçekleştirdik. Ülkemiz toprakları meyve çeşitliliği açısından çok zengin bir potansiyele sahip. Bu zenginliğin tanıtılması, üretim artarken pazarın da genişlemesi gerekiyor. Bu tür fuarlar hem tanıtımı hem de tüketimi teşvik edecektir. Örgütümüzün, üreticimizin sektör paydaşlarımızla bir araya gelerek, sorunlarımızı birlikte tartışarak olumlu sonuçlar ortaya koyduk” diye konuştu.
“TARİHİ BİR REKOR KIRARAK ZİRVE YAPACAK”
Dünyada fındık üretim alanının yüzde 75’inin Türkiye’de olduğunu belirten Gülal, “Dünya pazarının yüzde 80’i Türk fındığına ait. Aynı zamanda, dünyanın en fazla organik sertifikalı fındığı da, ülkemizde üretilmektedir. Bize, kendilerini rakip gören, bizim fındığımızla alakalı karalama kampanyası yürütmeye çalışıyor. Fındıkta alfotoksin olması söz konusu değildir. Dünyada da, Türk fındığının kalitesi hiçbir ülkenin fındığı ile tartışılması bile söz konusu değildir. 2013 yılı fındık sezonunda serbest piyasa olmasına rağmen fiyatlar istenildiği gibi olmasa bile, ülkemizde güçlü bir özel sektör olduğu ortaya çıkmıştır. Ürünün yüzde 80’i üreticinin elinden çıkmış olup, üreticinin elinde yüzde 20’lik bir ürün kalmıştır. Önümüzdeki aylarda fiyatların tarihi bir rekor kırarak zirve yapacağına inanıyoruz. Bir sonraki hasat dönemine, dünyada mevcut fındığın yetmesi mümkün görülmemektedir” dedi.
(İHA)