BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Fındıkta fiyat tartışmasına son nokta 

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, fındıkta fiyat farklılıklarına ilişkin eleştirileri yanıtladı.

Abone ol

Ordu Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Nejdet Gürsoy, bölgedeki ticaret borsaları arasındaki fındık fiyatlarındaki farklılığın normal olduğunu belirterek, "Bu fiyat farkları senelerdir var" dedi.

Gürsoy, bazı sivil toplum kuruluşlarının bu fiyat farkını bilmeden sürekli gündeme getirmesinin haksız ve gereksiz olduğunu söyledi.
Son günlerde bazı sivil toplum ve tüzel kuruluş temsilcilerinin Ordu Ticaret Borsası'nın fındık fiyatını Ünye, Fatsa ve Giresun'daki diğer borsalardan daha düşük gösterdiği şeklindeki eleştirileri değerlendiren OTB Başkanı Nejdet Gürsoy, bu tür fiyat farklılıklarının o bölgedeki ticaret şeklinden kaynaklandığını belirtti.

Randıman önemli

Gürsoy, "Fatsa ve Ünye'de fındık ticaretinde üreticiden fındık randıman kırılmadan alınmaktadır. Yani bir üretici fındığını satarken tüccarla pazarlık eder, anlaşır ve kantarda kaç kilogram geldiyse onun bedelini alır. Örnekleyecek olursak, kilosu 3.8 liradan pazarlık eden üretici 1 ton fındığının karşılığında 3.800 lira alır ve ticaretini gerçekleştirir. Bu bölgelerde genellikle üretici ve tüccar arasındaki ticaret şekli böyle gerçekleştiğinden dolayı o bölgelerdeki borsalarda fiyatları yüzde 50 randıman esasına göre yazmazlar. Yazmadıkları için borsalar arasında farklı fiyat oluşur. Bu geçmişte de böyle olmuştur, şimdide böyle oluyor. Aslında kıyaslama yaparsak Ordu Borsasında yazılı olan fiyata randımanı da ilave ettiğimizde üreticinin eline 3.8 lira para geçmektedir. Bizler yüzde 50 randıman esasına göre fiyat yazmak zorundayız. Bu durum geçmişte olduğu gibi şimdide bölge borsaları arasında farklılık oluşturmaktadır" diye konuştu.

İlan tahtası uygulaması

Ticaret Borsası fiyat tahtasına yazılan rakamın kendi üyelerinin bilgilenmesi ve piyasa değerlendirmesi yapılması için yazıldığını, oraya yazılan rakamların şahısların keyfiyetine veya birileri böyle istiyor diye yazılmasının söz konusu olmayacağını kaydeden Gürsoy, "Borsalar ticareti temsil eden yerlerdir. Özellikle politize olmadığı için işini kuralına göre yaparlar. Bir de unutulmaması gereken husus, bu borsalar tescil borsalarıdır. Alınan-satılan malların ortalaması alınarak yazılan fiyatlardır ve sadece bilgi vermek içindir. Borsaların tescilinden geçmeyen fiyatlar, Borsaları bağlamaz" şeklinde konuştu.