BIST 10.107
DOLAR 34,96
EURO 36,72
ALTIN 2.991,72
HABER /  EKONOMİ

Fındık üreticilerine sigorta uyarısı

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin fındıkta zarara yol açabileceğine işaret ederek, üreticileri Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırmala

Abone ol

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin fındıkta zarara yol açabileceğine işaret ederek, üreticileri Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

Yaşaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılı fındık ürünü poliçe tanzimlerinin bugün itibariyle başladığına işaret etti.

Poliçe tanzim süresinin 5 Mart'ta sona ereceğini belirten Yaşaroğlu, ''Poliçelerin tanzim tarihinden itibaren 10 gün sonra başlaması münasebetiyle üreticilerimizin son günü beklemeden poliçe tanzimlerini yaptırmaları kendi menfaatlerine olacaktır'' dedi.

2010 yılında yaklaşık 13 bin fındık poliçesi tanzim edildiğini ifade eden Yaşaroğlu, şöyle devam etti:

''Bu poliçelerin karışılığında 10 milyon liralık fındıkta hasar ödemesi yaptık. Bu yıl ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de poliçe sayısında önemli artışların olacağını tahmin ediyoruz. Meteorolojiden aldığımız verilere göre geçtiğimiz kasım ve aralık ayları hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyretti. Bugün ocak ayının ilk haftası olamasına rağmen havalar gayet güzel gidiyor. Bölgemiz ve ilimiz kış mevsimini henüz yaşamadı. Bu durum üreticiyi tedirgin ediyor. TARSİM olarak, üreticilerimize Devlet Destekli Tarım Sigortası ile ürünlerini güvence altına almalarını tavsiye ediyoruz.''

Yaşaroğlu, fındık üreticilerine kendi sistemleri olan Devlet Destekli Tarım Sigortasına verdikleri önemi bu yıl daha da arttırmaları tavsiyesinde bulunarak, şunları kaydetti:

''Geçmiş 4 yıl içinde poliçe tanzim ettiren üreticiler gördü ki, ürünlerinde hasar meydana geldiği zaman, hasar bedelleri gecikmeksizin ödendi. Daha önceki yıllarda fındıktaki dolu paketi teminatı dediğimiz dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını riskleri için poliçenin tanziminden 10 gün sonra başlayan poliçede, fındığın mercimek iriliğine gelmesi gerekiyordu. 2011 yılındaki uygulamada aynen don teminatı gibi karanfil tomurcuklarının yaprak patlatmasından itibaren teminat başlıyor. Yani fındıkta artık Devlet Destekli Tarım Sigortası kapsamında olan bütün risklerin teminatı karanfil tomurcuklarının yaprak patlattığı andan itibaren başlıyor. Üreticilerimiz, anormal seyreden iklim şartlarında fındık bahçelerinin ne zaman yaprak açacağını kestiremeyebilirler. Tavsiyem tüm bölge üreticilerimizin son günleri beklemeden ocak ayı içinde bahçelerini güvence altına alan tarım sigortası ile sigortalarını yaptırmaları.''

Poliçesini tanzim ettiren üreticilerin primleri ne olursa olsun ödemesi gereken miktarın yarısının devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Yaşaroğlu, ''Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, Devlet Destekli Tarım Sigortası'nın üretici açısından önemini arttırıyor. Üreticilerimiz, ocak ayında poliçe tanzim ettirdiğinde sigorta primlerinin yarısını devlet, diğer yarısını da eylül ekim aylarında kendileri ödeyecek. Fındık üreticilerimizin mağdur olmamaları için poliçelerini bugünden itibaren tanzim ettirmeleri gerekiyor'' dedi.

Yaşaroğlu, bunun için tek şartın çiftçilerin tarım il ve ilçe müdürlüklerinden çiftçi kayıt sistemlerini 2011 yılı için yenilemeleri olduğunu, çiftçi kayıt sistemlerini yenileyen çiftçilerin herhangi bir sigorta şirketinin acentesine gittiklerinde poliçelerini tanzim ettirebileceklerini kaydetti.