BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Fındık mitingi kelle kopardı

Fındık Mitingi sırasında valiye rest çeken Ordu Emniyet Müdürü Rıdvan Güler merkeze alındı.

Abone ol

Ordu"da önceki gün düzenlenen ve 80 bin kişinin katıldığı "Fındık Mitingi" sonrası Ordu Emniyet Müdürü Rıdvan Güler merkeze alındı. Cumhuriyet Meydanı"ndaki mitingden sonra eylemciler saat 12.00"de Karadeniz Sahil Yolu"nu trafiğe kapattı. Saat 17.00 sularında Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl, miting alanındaki Emniyet Müdürü Rıdvan Güler"i cep telefonuyla aradı. Gözgügöl"ün “Mitingi bitir, kalabalığı dağıt” şeklinde tahmin edilen direktiflerine Güler önce “Kalabalık çok fazla. Müdahale edersem arbede çıkar. Bunlar halk. Çok fazla kişi yaralanır” yanıtını verdi. Ordu İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Nevzat Yıldız ile birçok fındık üreticisi ve basın mensubunun şahit olduğu telefon konuşması, aniden hararetlendi.

"GEL KENDİN DAĞIT"

Gözlügöl"ün ısrarı üzerine Güler, “Ben bu kadar kalabalığı kıramam. Gel o zaman kendin dağıt. Sabahtan beri neredesin?” diyerek telefonu kapattı. Gözlügöl"den birkaç dakika sonra Emniyet Müdürü"nü AKP Grup Başkan Vekili ve Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa aradı. Televizyon kameralarının kayıtta olduğu sırada gerçekleşen telefon görüşmesinde, yolun açılması yönünde talimat veren Fatsa"ya, Güler, “Nasıl açayım. Arbede çıkar, insanlar yaralanır. Gücümüz bu kalabalığa yetmez” yanıtını verdi. Fatsa"nın “Yol açılacak” ısrarı üzerine Güler, “Hani gelecektin, gelmedin. İnsanlarla bizi karşı karşıya getirdin” diyerek telefonu kapattı.

Emniyet Müdürü Güler, dün merkeze alındı. Güler"in “Olaylara zamanında müdahale etmeyerek halkı galeyana getirmek, bir kadının saçını yolmak, biber gazı kullanıp askeri etkilemek” nedeniyle görevden alındığı öğrenilirken, Vali ve Eyüp Fatsa ile yaptığı telefon görüşmesinin etkili olduğu iddia edildi.

"Bavulumu alır giderim"

Emniyet Müdürü Rıdvan Güler telefonu kapattıktan sonra, eylemcilerin desteğine karşılık, “Size canım feda. İstemezlerse bavulumu alır giderim” dedi.

Eylemciyi tartakladığı iddia edildi

Emniyet Müdürü Güler"in mitingde Nevin Kıvılcım Kılıçarslan adlı eylemciyi tartakladığı öne sürüldü.

Mitingin bilançosu 40 yaralı

Ordu"da önceki düzenlenen “Fındık Mitingi”nde çıkan olaylar nedeniyle 16"sı güvenlik görevlisi toplam 40 kişi yaralandı. 38 kişi de gözaltına alındı. Mitingden sonra eylemciler, yaklaşık 9 saat Ordu - Samsun karayolunu trafiğe kapatmışlar, güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla eylemcilere müdahale etmişti. Gözaltına alınan ve emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 38 kişi savcılıkça serbest bırakıldı. Olaylar sırasında 4 sivil aracın camı kırıldı, 1 polis panzeri ve 2 araç hasar gördü.

Hedefte Zapsu ve hükümet var

Dünyada yaklaşık 750 bin ton olan fındık tüketiminin yüzde 75"i, yani 562 bin tonu Türkiye tarafından sağlanıyor. Toplam 13 ilde üretilen fındık, yaklaşık 8 milyon kişinin gelir kapısı. Türkiye"de fındık fiyatını belirleyen kurum Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik). Kurumun bünyesinde 50 kooperatif var, ortak sayısı ise 250 bin. Fındık üreticileri, AKP"nin Fiskobirlik"i ele geçirmek istediğini iddia ediyor. Diğer iddia ise Erdoğan"ın danışmanı ve partinin MKYK üyesi Cüneyd Zapsu"nun bankaların Fiskobirlik"e kredi vermemesi için yönlendirme yaptığı yönünde. Bu iddiaya göre finansman sıkıntısı nedeniyle Fiskobirlik alım yapamayacak, tüccar düşük fiyatla fındık alacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulması kararlaştırılan "Fındık Komitesi"nin ise Fiskobirlik"ten ayrı olarak üreticileri mağduriyetten kurtaracak çalışmalar yapacağı bildirildi.