BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,28
ALTIN 2.843,38
HABER /  SAĞLIK

Fındığın analizi yapıldı

Gıda mühendisleri 16 çeşit fındığın ''iz elementleri'' üzerinde araştırma yaptı.

Abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Gıda  Mühendisliği Bölümü tarafından 16 çeşit fındığın ''iz elementleri'' üzerinde araştırma yapıldı.

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Dr. Atilla Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın çok önemli ürün olduğunu ifade ederek, bu ürün üzerinde iz elementleri konusunda çok kapsamlı araştırma yaptıklarını belirtti.

Şimşek, araştırma kapsamında Türkiye'de yetiştirilen 16 fındık çeşidini incelediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Yapılan araştırma sonuçlarına göre, fındığın insan beslenmesi ve sağlığı açısından büyük önem taşıyan selenyum, krom, bakır, demir ve çinko açısından zengin, bor, kobalt ve nikel açısından ise yeterli besin kaynağı olduğu ortaya çıktı.''

Fındıktaki selenyum, krom ve nikelin, epidemiyolojik ve klinik çalışmaların yeni konusu olabileceğini vurgulayan Şimşek, ''Fındıkta yaşlanma karşıtı, kanser savaşçısı ve kalp güçlendirici olarak bilinen selenyumun 1.39 mg/kg'a kadar çıkabildiğini, diyabetli hastalar için ensülinin etkinliğini artıran kromun ise 0.22-0.52 arasında değiştiğini gözlemledik'' dedi.

''FINDIK, YARARLARI NEDENİYLE YENİ PAZARLAR BULABİLİR''

Şimşek, selenyumun bilinen en iyi kaynaklarının, deniz ürünleri yanında Hindistan ve Brezilya cevizi olduğunu kaydederek, şunları vurguladı:

''Bu besin maddelerinden sonra selenyumca zengin ve doğal kaynağın fındık olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, Finlandiya, Yeni Zelanda, Mısır, İngiltere, Tayland ve özellikle Çin gibi ülkelerde selenyum eksikliğinden kaynaklanan ve selenyumun yeterince alınamadığı için ortaya çıkan bazı hastalıkların önlenmesinde fındık tüketilmesi etkili olabilir. Sırf bu özelliği ile Türk fındık çeşitleri bu ülkelerde pazar imkanı bulabilir. Bu konuda ihracatçılarımız daha çok çalışmalar yapmalıdır.''

Bitkisel ürünlerde bulunan selenyumun biyolojik değerinin hayvansal gıdalara göre daha yüksek olduğunu, bunun da fındığa ek avantaj sağladığını belirten Şimşek, ''Günlük 50 gram fındık, içerdiği krom ile yetişkin bir insanın günlük krom gereksiniminin yüzde 75'ni kolayca sağlayabilmektedir'' diye konuştu.

''SPORCULAR İÇİN EŞSİZ BİR GIDA''

Son yıllarda yapılan çalışmalarda kromun, enerji ihtiyacı yüksek olan sporcular tarafından dışarıdan muhakkak alınması gerektiğinin vurgulandığını hatırlatan Şimşek, şunları ifade etti:

''Sporcuların ayrıca kompleks karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerle vücuda alınmasının daha faydalı olacağı ifade edilmektedir.Bu konular göz önüne alınarak fındık değerlendirildiğinde, fındığın sporcular için eşsiz bir gıda olduğu ortaya çıkmaktadır. Başka bir ifade ile hem yüksek miktarda krom içerir hem de kromun elverişliliğini artıran yüksek karbonhidrat ve yağ içeriğine sahiptir.''

Şimşek, yaptıkları araştırmada fındıkta bulunan nikelin çeşide bağlı olarak 2.58 mg/kg'a kadar çıkabildiğini kaydederek, özellikle nikele alerjisi veya egzama benzeri rahatsızlıkları bulunanların fındık tüketiminde daha dikkatli davranmaları gerektiğini de vurguladı.