Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık üretim ve ihracatında bir numara olan Türkiye’de üretim alanlarındaki veri...
Abone olUlusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık üretim ve ihracatında bir numara olan Türkiye’de üretim alanlarındaki verimliliğin azaldığını ve ihtiyacı karşılayamaz boyuta vardığını söyledi.
Türkiye’de 700 bin hektarı aşkın alanda fındık üretimi yapıldığını hatırlatan Sebahattin Arslantürk, “Üretim alanları arttı ancak verim ve kalitede büyük bir düşüş yaşanıyor. Bundan 20-30 yıl önce dekarından 150-200 kilo fındık alınan alanlardan son yıllarda 70-80 kilo ürün alınabiliyor” dedi. Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 75’ini elinde bulunduran Türkiye’nin son yıllarda sattığı fındığın arttığına dikkat çeken Sebahattin Arslantürk, şunları söyledi:
“31 Ağustos’ta sona eren 2012-2013 ihraç sezonunda dışarıya sattığımız fındık miktarı 300 bin ton içi, yani 600 bin ton kabukluyu aştı. İç piyasada da 150 bin tona yakın fındık tüketimine ulaşıldı. Bu da 750 bin ton civarında bir fındığın tüketim sahasının hazır olması demektir ancak son yılların ortalaması 600 bin ton civarındadır. Bu da acilen verim ve kaliteyi artırmamız gerektiğini göstermektedir.”
"TÜRKİYE’DE YARISI BİLE DEĞİL"
Dünyada fındık üreten diğer ülkelerde verim miktarının dekarda 200 kilonun üzerinde olduğunu, Türkiye’de ise bunun yarısına bile ulaşılamadığını bildiren UFK Başkanı Arslantürk, “Üreticilerin modern tarım uygulamalarına hızlı bir şekilde geçirilmesi gerekir. Bizim bundan sonra modern tarım uygulamalarına geçip makine ile tarım yapmamız gerekiyor. Arazilerdeki fındık bahçeleri 100 yaşına gelmiş neredeyse, buralarda yenileme çalışmaları yapıp önümüzdeki 10 yıla ciddi bir proje koymamız gerekiyor. Artık dünyada tüketim her geçen gün daha fazlalaşacak gibi gözüküyor. Tüketimin karşısında üretimi de artırmamız lazım. Bu aynı zamanda verimliliği de ön plana getirecektir. Üreticinin elindeki fındığın değeri de artacaktır. Her açıdan baktığımız zaman bize her türlü yararı olacaktır. El ele verip güç birliği oluşturarak üretimi kısa zamanda daha iyi bir noktaya taşıyacak altyapının oluşturulması için elimizden gelenin fazlasını yapmamız gerekir. Fındığın görünen aydın geleceğini kurtarmak için gerekeni yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
"EMANETE BIRAKMA"
Üniversitelerle ortak çalışma yaparak üreticileri bilgilendireceklerini dile getiren Arslantürk, “Bölgelerde üreticileri kapsayacak, hem fındık bahçesinin yenilenmesinin nasıl yapılacağı hem üretimde verimlilik artışının nasıl sağlanacağı konusunda bölgelerdeki üniversitelerle ortak bir çalışma yapıp önümüzdeki günlerde devreye alacağız. Fındıkta verimin artması için bu tür projeler uygulamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Üreticinin fındığı piyasaya ihtiyacı olduğu kadar götürmesi gerektiğinin altını çizen Arslantürk, “Sezona daha yeni başladık. Bu günlerde oluşmuş üreticinin beklediği fiyat seviyelerinde zaten bu demek değildir ki, bugünkü fiyat yarın daha iyi bir noktaya taşınmayacaktır. Burada üretici üzerine düşen görevi mutlaka yerine getirmelidir. Piyasaya ürününü ihtiyacı olduğu kadar arz etmeli, emanete bırakmamalıdır. Biz fındıkta verimin artması, üreticinin daha da kazanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.
(İHA)