Başbakan Erdoğan, kongreden erken ayrılıp İstanbul'da finans otoriteleriyle buluştu. İlk hedefi açıkladı.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz İstanbul'u öncelikli olarak bölgesel daha sonra da küresel bir finans merkezi haline getirmektir. İstanbul ve Türkiye böylesine büyük ve iddialı bir proje için hazırdır" dedi.
Başbakan Erdoğan, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün Çırağan Sarayı'nda düzenlenen gala yemeğine katıldı. Burada uluslararası finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerine seslenen Başbakan Erdoğan, İstanbul'un dünyanın en önemli finans merkezi olabilmesi için her türlü imkana sahip olduğunu düşündüklerini ifade etti. Erdoğan, "İstanbul'u nasıl bir finans merkezi yaparız düşüncesi ile bir çok plan çalışmaları yaptık. Merkezi yönetimle uyumlu olmayınca bu işleri çözmek mümkün değildi. Halledilmesi gereken yasal sorunlar nedeniyle bu isteğimizi yerine getiremedik. Şimdi bu imkan önümüzdeydi ve adımımızı attık. Şimdi devletin bankalarını da buraya getirmek suretiyle, SPK, BDDK gibi kuruluşlarımızı da taşıyarak İstanbul'u finans merkezi haline getirmek istiyoruz. İstanbul buna layıktır. İstanbul bu yükü her yönüyle taşıyacak bir altyapıya sahiptir. Tarihi ile medeniyeti ile ulaşım sistemleri ile iletişim ağları ile İstanbul finans merkezi olabilir. Bunu süratle hayata geçireceğiz. İstanbul'daki canlılığın,
hareketliliğin çok daha farklı olduğunu inşallah hep beraber göreceğiz" diye konuştu.
İstanbul'daki ulaşım projelerinin önemine değinen Başbakan Erdoğan, "2013'te Boğaz'ın altından geçecek olan Marmaray bitmiş olacak. Böylece İstanbul finans merkezleri arasındaki ulaşım daha da kolay hale gelecek. Hedefimiz İstanbul'u öncelikli olarak bölgesel daha sonra da küresel bir finans merkezi haline getirmektir. İstanbul ve Türkiye böylesine büyük ve iddialı bir proje için hazırdır. Türkiye'nin son dönemde finansla derinleşme konusunda attığı adımlar, bu konudaki yüksek potansiyeli, finansal
düzenlemeleri çok ileri düzeylere taşımış olması ve kurumsal altyapının iyi tesis edilmiş olması İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesinde önemli avantajlar sağlıyor. Bu özelliklere ülkemizin genç ve dinamik nüfusu, yetişmiş insan gücü, jeopolitik avantajları, hızlı büyüyen ve gelişen ekonomisi, sağlam bilişim altyapısı, zengin kültürel ve tarihi geçmişi eklendiğinde uluslararası finans camiasının İstanbul'un sunduğu avantajları görmezden gelemeyeceğine inanıyorum.
Bu doğrultudaki çalışmalar kamu kesimi, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin katılımı, desteği ve işbirliğiyle yürütülmektedir. Hiç şüphesiz projenin en önemli ayağını finans sektörü oluşturmaktadır. Bu kapsamda projenin ilerlemesinde oynadığı kilit rol nedeniyle Türkiye Bankalar Birliği'ne ve verdikleri destekten dolayı uluslararası finans camiasına şahsım ve milletim adına teşekkür ederim. Sizlerin destek ve katkılarıyla bu projeyi hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.