Finansbank'ın yeni ortağı Yunan NBG'nin hissedarları arasında, Yunan Ortodoks Kilisesi de bulunuyor.
Abone olFinansbank'ın yeni ortağı Yunan NBG'nin hissedarları arasında, ülkede önemli bir ekonomik güç olan Yunan Ortodoks Kilisesi de bulunuyor. Bankanın bağımsız Yönetim Kurulu üyeleri arasında kiliseden de iki isim var.
Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Finansbank'ın yüzde 46 hissesini alarak yeni ortağı olan National Bank of Greece'in (NBG), iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini farklı boyutlara da taşıyor.
Bankanın hissedarları arasında Yunan Ortodoks Kilisesi'nin de bulunması bunun bir örneği. 2004 sonu itibariyle NBG'de 265 bin 729 hisseye sahip olan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin bankadaki yatırımları toplamının 10 milyon euroyu bulduğu tahmin ediliyor.
Finansbank ortaklığı aracılığıyla Yunan kilisesi ilk kez Türkiye finans sektörüne de adım atmış oldu. Ortodoks Kilisesi, Yunanistan'ın en eski bankası olan NBG'de uzun zamandır hisse sahibi. Bankanın bağımsız Yönetim Kurulu üyeleri arasında ise kiliseden iki isim yer alıyor. Bunlar özellikle Atina'da ibadete açık bir cami olması için bastıran Yanya Metropoliti Theoklitos ve kilisenin Mali İşler Müdürü olarak görev yapan Kostas Pilarinos.
Kilise, bugün Yunanistan'da en çok taşınmaz ve yatırım aracına sahip kurum olarak biliniyor. Yunan halkının yüzde 95 ila 98'i kilise üyesi. Cemaatin yaptığı bağışlar ve Osmanlı döneminden kalan fermanlara kayıtlı taşınmazlar, kiliseyi önemli bir ekonomik güç haline getirmiş durumda. Her türlü vergiden ve mali denetimden muaf tutulan kilisenin elinde tam olarak ne kadar bir mali güç tuttuğu ise bilinmiyor.
Geçen yıl ocak ayında birbiri ardına patlayan yolsuzluk skandallarının ardından kilisenin mali gücünün sınırlanması gerektiği tartışılmaya başlanmıştı. Yunan Ortodoks Kilisesi, şu anda iktidarda olan Kostas Karamanlis'in Yeni Demokrasi Partisi'nin de en büyük destekçilerinin başında geliyor.
KOSTAS PILARINOS: KİLİSENİN MALİYESİNDEN SORUMLU
İkinci üye Kostas Pilarinos ise Yunan Ortodoks Kilisesi'nin her türlü mali ve teknik işlerini yürütmekten sorumlu isim. NBG'nin Yönetim Kurulu'na 2004 yılı nisan ayında üye olan Pilarinos'un 2007'ye kadar bu görevini sürdürmesi söz konusu.
1934 doğumlu Pilarinos'un siyasi bir kariyeri de var. Şu an Yunanistan'da iktidarda bulunan Yeni Demokrasi Partisi'nin eski milletvekillerinden olan Pilarinos, 60'lı ve 70'li yıllarda cunta yönetimine karşı mücadele etmiş bir aktivist. 1974-79 yılları arasında Sanayi, Enerji ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Pilarinos, Basın ve Enformasyon Bakanlığı'nda da aynı pozisyonu üstlendi. 1989'da Yeni Demokrasi Partisi'nin sözcüsü olan politikacı, 1993'te de meclise girmişti. Birçok sivil toplum kuruluşunda da görev alan Pilarinos yunan İş Bilimi Odası'nın da kurucu üyelerinden.
METROPOLIT THEOKLITOS: ATİNA'YA CAMİYİ SAVUNUYOR
Theoklitos'un NBG'nin yönetim kurulunda yer almasının önemli sebebi Yanya'nın kilisenin en çok mal varlığının bulunduğu bölge olması. Bölgedeki en yetkili din adamı olan Theoklitos geçen yıl Belediye Başkanı ile kilisenin taşınmazlarının belediyenin kontrolüne geçirilmesine karşı çıktığı için büyük bir tartışma da yaşamıştı. 1930 doğumlu Theoklitos, NBG'nin yürütme kurulu üyeliğine 1994 yılı haziran ayında getirilmişti. Metropolitin bu görevdeki süresi 2007 yılında dolacak. Theoklitos, Yunan Ortodoks kilisesi Başpiskoposu olmak için de aday olmuş ancak bu ünvanı rakibi Hristodulos'a kaptırmıştı. Hristodulos'un polislerin kimlik kartlarında din hanesinin yer almasını istemesine karşı çıkan din adamı, kısa süre önce isteyenlerin öldükten sonra yakılabileceğini söyleyerek yine medyanın gündemine gelmişti. Theoklitos, Atina'da ibadete açık bir cami alması için yürütülen kampanyaya da destek veriyor.
Haber: Ariana Ferentinou-Melis Şenerdem-Barçın Yinanç/Referans Gazetesi