"Financial Times Türkiye Zirvesi"nin açılışında konuşan Hazine Müsteşarı Çanakcı, enflasyon ve para politikalrıyla ilgili hedefleri anlattı.
Abone olHazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, 2012’den itibaren dış açığı azaltmaya ve enflasyonu aşağı çekmeye odaklandıklarını belirterek, "Orta Vadeli Program'da (OVP) 3 temel özelliği benimsedik. Bunlar cari açığın ve enflasyonun düşürülmesi ile tasarruf oranlarının artırılmasıdır" dedi.
"Financial Times Türkiye Zirvesi"nin açılışında konuşan Çanakcı, Türkiye’nin önemli adımlar attığını ve temel kırılganlıkları iyileştirmeye çalıştığını vurgulayarak, Türkiye ekonomisinin son dönemlerde hem büyüme hem de istihdam yaratma açısından çok önemli bir gelişme sağladığını söyledi.
Bu performans eşliğinde cari açıkta ise önemli bir artış olduğuna dikkati çeken Çanakcı, “2012’den itibaren dış açığı azaltmaya ve enflasyonu aşağı çekmeye odaklandık ve OVP’de 3 temel özelliği benimsedik. Bunlar cari açığın ve enflasyonun azaltılması ile iç tasarruf oranlarının artırılmasıdır. Büyüme projeksiyonumuzu bu yıl için yüzde 4 olarak belirledik. TCMB Mayıs ayından bu yana bir kemer sıkma politikası uyguluyor. Tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili bir dizi düzenleme yaptık. Bunun amacı vatandaşın çok fazla borçlanmasına engel olmak” diye konuştu.
Çanakcı, KOBİ ve ihracat kredilerinde böyle bir düzenleme olmadığını hatırlatarak, “Yapısal reform gündemimizi yeniden düzenledik. Bu dönüşüm programları çerçevesinde tasarrufların, enerji etkinliğinin ve reformların artırılması, kayıt dışı ekonominin azaltılması, istihdamın daha etkin hale getirilmesi ve İstanbul’un uluslararası finans merkezi haline getirilmesini hedefledik. Bu yıl için iç talep beklenenden daha fazla düşebilir. Bunun da nedeni faiz oranlarının artması ve makro ekonomik önlemelerin arttırılmasıdır. Dış talep iç talepteki daralmayı dengelemesi ve büyümeye daha fazla katkı sunması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.
PARA POLİTİKASINDA SAPMA BEKLEMİYORUZ
Türkiye'nin büyüme hedefinde bir değişikliğe gidilmediğini ifade eden Çanakcı, "Kısa vadeli göstergeler büyüme ivmesinin bu yılın ilk üç aylık döneminde arttığını gösteriyor. Merkez Bankası enflasyonun mayıs ayında tavan yapmasını bekliyor. Bunun da tabii bir baz etkisi olacak ama daha sonra düşecek. Enflasyon yüzde 5'lik hedef oranını 2015 yılında elde edecek. Makroekonomik tedbirlerin çok etkin olduğunu görüyoruz. Özellikle de tüketici kredileri ve kredi kartlarının artışı istenilen düzeye çekilmektedir" ifadelerini kullandı.
Çanakcı, faiz dışı fazla ve bütçe açıklarının ilk 4 aylık dönemde beklentiden daha iyi bir seyir takip ettiğini belirterek, "Bu da hem büyüme hem de ÖTV'ye ilişkin önlemlerle bağlantılı olarak görülmektedir. Biz yıl boyunca para politikasında sapma beklemiyoruz" diye konuştu.
Finansal piyasa göstergelerinin olumlu bir şekilde ilerleme gösterdiğini anlatan Çanakcı, yerel seçimler sonrasındaki sonuçların da bu trendi desteklemekte olduğunu ve Mayıs 2013 ile Ocak 2014 dönemi arasındakinden çok daha iyi performans sergilendiğini aktardı.