BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Filistinlileri kısır bırakan silah

İsrail'in Filistinlilere karşı kullandığı ileri sürülen beyaz fosfor bombalarından kurtuluşun imkansız olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Uzmanlar, ileri teknoloji ile hazırlanan beyaz fosforlu bombaların atıldıktan sonra etkilediği alan içindeki bütün canlılarda yanıklar oluşturduğunu, bu yanıklara maruz kalanların hayatlarını kaybettiklerini belirtiyor.

Bombaların atılmasıyla geniş alanda oluşan azot oksit, kükürt oksit ve fosfor oksit gibi gazların insan salığı için tehditler oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Filistinli çocukların, giysilerinde, yedikleri yiyeceklerde barut kokusu olduğunu söylediklerini hatırlatan uzmanlar, bunun bombalar patladıktan sonra ortaya çıkan gazlar olduğunu ve başta kısırlık olmak üzere insan sağlığını tehdit ettiğini belirtiyorlar.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çoban, bombada kullanılan beyaz fosfor ile ilgili şu bilgileri veriyor:

"Küçük ama yere düştüğünde patlayan küçük bombalar içerisine beyaz fosfor toz olarak konuluyor. Bir başka bomba ile atılıyor. Yere düşmeden patlayan bombanın içindeki küçük beyaz fosfor bombaları dağılıyor.

Sırasıyla patlayan bu bombaların içindeki beyaz fosfor oksijen ile temasa geçince yanmaya başlıyor. Etki alanı içindeki alan içerisindeki bütün canlılar yanma şeklinde beyaz fosfordan etkileniyor. Etkilenme ise maruz kalınan beyaz fosfor miktarına göre değişiyor.

Yakın bulunanlar yanmaya bağlı hayatlarını kaybediyor. Beyaz fosfor insan derisine etkilediği kalınlık miktarının en az 5 katı kadar deri altına yanma şeklinde ilerliyor. Bu ilerleme vücuda büyük zarar veriyor. Yıkama yapılsa dahi fosfor kendi etkisini kaybedene kadar ilerlemesini sürdürüyor. Fosfor sadece suyun içerisinde veya muhafaza edildiği kutu içerisinde oksijenle temas etmediği sürece tehlikeli olmuyor.