Filistin'e yardımlar kesildi. İlaç ve malzeme eksikliği nedeniyle hastalar ölüm saatini bekliyor.
Abone olFilistin'de radikal dinci örgüt Hamas'ın iktidara gelmesinin ardından ABD ve AB'nin yardımları durdurması, tecrit altındaki Gazze'de insan yaşamını tehdit etmeye başladı.
Gazze'de 370 kilometrekarelik bir alanda 1.5 milyon insan yaşıyor.
Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'daki böbrek ve kanser hastalarının durumunun giderek ciddileştiği belirtiliyor.
Filistin Medya Merkezi, Gazze'deki Şifa Hastanesi kaynaklarına dayanarak, geçtiğimiz ay ilaç ve diyaliz yetersizliğinden üç böbrek hastasının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Filistin Sağlık Bakanlığı Acil Durum Genel Müdürü Dr. Muaviye Hasaneyn de özellikle böbrek hastaları için kritik önemdeki ilaçların temininde krizin çok ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.
"Çocuklar yavaş yavaş ölüyor"
Hasaneyn, Gazze'de böbrek hastası 600'den fazla çocuğun yavaş yavaş öldüğü uyarısında bulundu.
Gazze'deki sağlık krizini ''felaket'' olarak niteleyen Hasaneyn, bu çocuklardan 150'sinin düzenli olarak diyalize girmek zorunda olduğuna dikkat çekti.
Şifa Hastanesi doktorları, böbrek hastaları için hayati önem taşıyan, kan hücrelerini yapan 'Eritrepoitin' gibi ilaçların temin edilememesinin ve mali kriz nedeniyle alınamamasının da hastaları anemi (kansızlık) tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını belirtti.
Kanser hastaları da tedavi göremiyor
Kanser hastaları için de durumun farklı olmadığını söyleyen doktorlar, birçok hastanın ilaç ve kemoterapi tedavisi göremediğini bildirdi.
İsrail'in 'İnsan Hakları için Doktorlar' adlı insan hakları örgütü, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki sağlık kriziyle ilgili uyarıda bulundu.
Örgüt, İsrail'i Filistin toprakları üzerindeki ablukayı kaldırmaya çağırdı, Filistinli hastaların tedavi için Doğu Kudüs, İsrail ve yurtdışına gitmelerinin sağlanmasını istedi.
Filistin Sağlık Bakanlığı'nın 13 bin 700 dolayındaki sağlık çalışanı, diğer kamu çalışanları gibi mart ayından bu yana maaş alamıyor.
Filistin'e geçici yardım yolda
Son olarak ABD, Rusya, AB ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü, Filistin'de radikal Hamas örgütünün iktidara gelmesiyle ortaya çıkan mali krizi hafifletmek için halka doğrudan geçici mali yardım aktarılması konusunda anlaştı.
Hamas'ın iktidara gelmesiyle ABD ve AB, Filistin yönetimine yaptıkları yardımları askıya almış, Filistin yönetimi maaşları bile ödeyemez duruma düşmüştü.
Hamas'a destek düşüyor
ABD ve İsrail'in Hamas'a uyguladığı ekonomik yaptırım Hamas'a desteği de düşürdü. Filistin'de yapılan kamuoyu yoklamasına göre Hamas'a destek yüzde 6 düştü.
Birzeit Üniversitesi'nin Hamas liderliğindeki hükümetin kurulmasından 3 hafta sonra 19 nisanda yaptığı ankette, Filistin'de bugün seçim yapılsa Hamas'a oy vereceklerin oranı yüzde 44 olarak ortaya çıktı.
Batı Şeria ve Gazze'de daha önce yapılan araştırmada bu oran yüzde 50 olarak açıklanmıştı. Hamas'a destek azalmasına rağmen, Hamas'ın hala El Fetih'in önünde olduğu da saptandı.
CNNTURK