BIST 9.002
DOLAR 34,18
EURO 37,05
ALTIN 2.977,09
HABER /  DÜNYA

Filistinde korkutucu gerginlik

İsrail saldırıları altındaki Filistin'de gerilim her geçen gün artıyor.

Abone ol

İsrail saldırıları altındaki Filistin'de gerilim her geçen gün artıyor. İsrail Ordusu'nun geçen hafta Çarşamba günü başlattığı 'Sonbahar Bulutları' adlı operasyonunda şimdiye kadar hayatını kaybeden Filistinliler'in sayısı 53'e çıktı. Öte yandan, ulusal birlik hükümeti çalışmalarının yeni başbakanın kim olacağı noktasında tıkandığı ifade ediliyor.

İsrail Ordusu'nun Gazze'den atılan Kassam füzelerini durdurmak için başlattığını ileri sürdüğü saldırıları, havadan ve karadan tüm hızıyla Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da devam ediyor. En son akşam saatlerinde 20 yaşındaki Filistinli bir kadın, İslami Cihat adına gerçekleştirdiği intihar saldırısı eyleminde hayatını kaybetti.

Olayda bir İsrail askeri de yaralandı. İsrail Hükümeti, operasyonun devam edeceğini belirtiyor. Filistin'de ise silahlı gruplar direnişe devam çağrıları yapıyor. Gazze'de İsrail ve Filistin arasındaki sıcak çatışmalar devam ederken, Filistin politika sahnesinde de başka bir gerginlik yaşanıyor. Geçen Ocak ayında yapılan genel seçimlerden bu yana ABD ve diğer Avrupa devletlerinin siyasi ve ekonomik ambargosu altında olan Filistin'de hükümet konusunda bir orta yol bulunmasına çalışılıyor.

İsrail'i tanımayan Hamas Hükümeti'ni ılımlı politikalara çekmeye çalışan Filistin Lideri Mahmud Abbas, teknokratlar hükümeti kurma çabasında. Bilindiği gibi, aylarca süren sıkı pazarlıklar, her defasında son aşamaya geldiğinde bozulmuştu. Dün Filistin medyası, 48 saat içinde yeni bir Filistin Hükümeti'nin kurulacağını duyurduysa da, Abbas'ın ofisinden yapılan son açıklamalara göre, bu kez de yeni başbakanın kim olacağı konusunda sorun yaşandı.

Hamas lideri ve şimdiki Başbakan İsmail Haniye'nin görevi bırakması konusunda anlaşan taraflar, yeni başbakanı belirlemeye çalışıyor. Başbakan krizinin halen devam ettiği söylense de, El Fetih ve Hamas'ın yeni hükümetin teknokratlardan oluşması konusunda anlaştığı da kaydedildi.

Filistin'de önümüzdeki 1-2 gün içinde yeni hükümetin açıklanması beklenirken, bu çabalara ABD ve İngiltere'den de destek geldi. Yeni kurulacak hükümetin Ortadoğu dörtlüsünün şartlarını kabul etmesi durumunda, uluslararası diyalog yollarının yeniden açılmasına destek vereceklerini açıklayan ABD ve İngiltere'yi, yeni hükümet kurulacak olursa AB'nin de takip etmesi bekleniyor.