BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Filistin sorunu video oyunu oldu

İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar bir video oyununa konu oldu.

Abone ol
'Global Conflict: Palestine’ adlı oyun, Filistin’de haber yapmaya çabalayan bir gazetecinin öyküne odaklanıyor. Oyunda amaç, İsrail ve Filistin taraflarının görüşlerini alarak bir öykü yazmak. Bunun için oyuncular iki tarafın da içine sızarak istihbarat ve izlenim topluyor. Kişi, gazeteciye isterse Filistin, isterse İsrail açısından bir öykü yazdırabiliyor, bu çerçevede de hedeflenen öykünün gerektirdiği işleri yerine getirmesi gerekiyor.

Oyunda, oyuncu-gazeteci Kudüs’e benzeyen bir kentte dolaşıyor, sokaktaki insanlarla konuşuyor. Çatışmanın bölgesine yaklaştıkça, işler karışıyor, dialoglar karmaşıklaşıyor ve oyuncu etnik çatışmanın farklı unsurlarıyla tanıştırılıyor.

GENÇLERE POLİTİKAYI SEVDİRMEK İÇİN
Oyunun tasarımcısı Serious Games Interactive uzmanı Simon Egenfeldt-Nielsen, BBC’ye verdiği demeçte, oyuncuların başarılı olmaları için mevcut çatışma hakkında bilgi sahibi olmalarını gerektiğini, ancak esas amacın çatışmanın doğasını öne çıkarmak olduğunu belirtti. ‘Global Conflict: Palestine’ tasarımcıları, video oyunların gençlerin politik konulara ilgilerini artırmada etkili olabileceğini belirtiyor. Oyun, 2007 başında piyasada olacak.
Oyun, Kudüs'e benzeyen bir coğrafyada geçiyor.

Küresel çatışmaların farklı yönlerinin gençlere tanıtılması ve merak uyandırılması açısından video oyunlarına daha önce de başvurulmuştu. Müzik televizyon MTV’nin internet-tabanlı Sudan’daki çatışmayı konu alan ‘Darfur Is Dying’ adlı oyunu, yayınlandığı bu yılın başından bu yana 700.000 kez indirildi. Birleşmiş Milletler de açlara yiyecek yardımı yapılmasını konu alan bir oyun geliştirmişti.

’ETNİK ÇATIŞMALAR OYUN DEĞİL’
İnsanların can verdiği etnik çatışmaların bilgisayar tuşlarına indirgenmesine karşı çıkanlar da var. Bu çevrelerin temel savı şu; etnik çatışmaların oyun olarak yeniden tasarlanması karmaşık bir olayın basitleştirilmesi demek. Etnik çatışmaların oyun gibi sunulması etik olarak yanlış. Bunun yerine gençlerin direkt gerçeklerle tanıştırılması tercih edilmeli.