BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Filistin direnişini sürdürecek

İran'da dini lider ve Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'la görüşen Meşal, geri adım atmayacaklarını söyledi.

Abone ol

Suriye'nin başkenti Şam'da sürgünde yaşayan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal, geçen haftaki iki günlük Ankara ziyaretinin ardından İran'ın başkenti Tahran'a gitti. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'la görüşen Meşal, "İsrail'i tanımayacaklarını ve silah bırakmayacaklarını" söyledi.

Önceki gün geldiği Tahran'ın Mehrabad Havaalanı'nda Kudüs'ün bağımsızlığına kavuşturulması ve göçmenlerin topraklarına dönmesinin Filistin halkının meşru haklarından biri olduğunu söyleyen Meşal, "Filistin halkı kendi meşru hakkını elde etmede kararlıdır. Emin olun ki, sonunda Filistin halkı başarıya ulaşacak ve işgal edilen bütün topraklarını özgürlüğe kavuşturmak için direnişine devam edecektir" diye konuştu.

'Tarihi karar'

Meşal, dün ise Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'la bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Ahmedinecad, Hamas'ın seçimleri kazanmasını "Filistin halkının tarihi bir kararı" olarak değerlendirerek, şunları söyledi:
"Filistin halkının oyu, Oslo Anlaşması, Yol Haritası ve Filistin ile ilgili daha önce alınan bütün kararları bir kenara bırakmıştır. Filistin milleti, bütün Batılı güçlerin karşı çıkmasına rağmen, kendi geleceğini belirleme iradesini ortaya koydu. Düşmanlar Filistin halkının iradesine karşı gelemezler."

"Bugün, İsrail rejiminin varoluş felsefesi sorgulanmaktadır" diyen Ahmedinecad, "İsrail'in işgal ettiği topraklarda huzurunun kalmadığını" söyledi.

Hamas yetkililerinden Filistin topraklarını özgürlüğe kavuşturmak için uluslararası kurallar doğrultusunda mücadele etmelerini ve temel ilkelerinde ısrarcı olmalarını isteyen Ahmedinecad, "Ekonomik konularda hiç kaygınız olmasın. Çünkü Allah'ın hazinesi sonsuzdur. Eğer Allah için çalışırsanız, hiç ummadığınız bir yerden Allah size mali kaynak sağlar" dedi.

'İsrail'i tanımayacağız'

Meşal de, bütün baskılara rağmen hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "İsrail'i tanımayacaklarını ve silah bırakmayacaklarını" vurguladı. Meşal, İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'le de görüştü.

İKÖ yardım hazırlığında

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail'in pazar günü yaptırımları ilan etmesinin ardından, Filistin yönetiminin mali krize gireceğini açıklamıştı. Bu arada birçok Müslüman ülkede, Hamas'a mali yardımda bulunulması için çağrılar yapılmaya başlandı.

Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütü, Hamas için dünya çapında bağış kampanyası başlatacağını açıkladı. Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi de İslam Konferansı Örgütü'nün Hamas'a mali ve kurumsal yardımda bulunmaya hazırlandığını duyurdu. İsveç de Filistinlilere yardımlarını artıracağını açıkladı.

İsrail istihbaratı ABD'de

İsrail iç istihbarat örgütü Shin Bet'in Başkanı Yuval Diskin, önümüzdeki günlerde Amerikalı yetkililerle Hamas'ı görüşmek için Washington'a gidiyor. Maariv gazetesinin haberine göre, üst düzey yetkililerle görüşecek olan Diskin, Hamas ile İran arasındaki ilişkileri gösteren istihbarat raporlarını da Washington'a sunacak. Bir yetkili, "Hamas'ı izole ederek Mahmud Abbas gibi ılımlı unsurları güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz" dedi.