Gazze Şeridi "yoklar" bölgesi haline geldi. Filistin açlığı yaşıyor ameliyatlar ise yapılamıyor.
Abone olİsrail'in güvenlik gerekçesiyle Gazze ile İsrail sınırındaki geçişi kapatması, dünyanın en yoğun nüfuslu yerleşimlerinden biri olan Gazze Şeridi'ni ''yoklar'' bölgesi haline getirirken, Gazzelileri açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
Gazze Şeridi'nde buğday ve un yokluğu nedeniyle değirmenlerle fırınlar işlemez hale geldi, çoğu kapısına kilit vurdu.
Bakkal ve fırınların önünde ekmek için uzun kuyruklar oluşurken, çocuk mamasından süte, şekere, pirince ve meyvelere varıncaya dek, günlük yaşamda kullanılan birçok tüketim maddesi ortadan kalktı. Hastaneler de malzeme sıkıntısı çekiyor.
Bu arada, bulunabilen ürünlerin fiyatları da son haftada iki misline fırladı. Şekerin kilosu 2,5 şekelden (yaklaşık yarım dolar) 5 şekelin üzerine çıktı. Bazı bakkallar, şekeri kiloyla satmak yerine, 100-200 gramlık paketler halinde hazırlayarak satmaya başladı. Un, pirinç fiyatları da ikiye, üçe katlandı. Günde yaklaşık 250 bin ton un tüketilen Gazze'de, birçok fırın sahibi işyerine kapattı. Fırıncılar, uzun süredir stoklardan kullandığını, stokların da bugün yarın tükeneceğini bildirdi. Gazze'nin merkezindeki fırın sahiplerinden Vasfi Kehail, günde 20 bin ''pida'' (Pide benzeri küçük ekmek) ürettiğini, bu sayının son bir kaç gün binler düzeyine indiğini, bugün son üretimini yaptığını, yarın un yokluğundan fırınını kapatacağını belirtti.
Gazze'de 8 un fabrikası olan bir Filistinli de ''bütün fabrikalarının kapalı olduğunu'', işleyecek un bulamadıklarını söyledi. Bütün buğdayı İsrail'den temin ettiklerini söyleyen fabrikatör, geçişin kapalı olması nedeniyle buğday getirilemediğini ifade etti.
'AMELİYAT YAPAMIYORUM'
Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan bir doktor da sıkıntıları aktarırken, ''doktor olarak hastalara ne yapacağımızı bilemiyoruz. Her gün karşınıza onlarca hasta geliyor. Ama sizin elinizden bir şey gelmiyor. Malzeme kalmadı, ben cerrahım ama ameliyat yapamıyorum. İlaç da yok. Durum bu kadar vahim'' dedi. Eczanelerde çocuklar için gerekli olan ilaçlardan başlayarak, birçok hasta için gerekli, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların kalmadığının altı çiziliyor. Gazze'deki yaşamsal krizde, stokçuların da parmağı olduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Filistin'e Yardım Ajansı yetkilileri, ''Bazıları stokçuların malları yok ettiğini söylüyor. Bu doğru da olabilir. Ama asıl kriz, kapıların kapanıp Gazze'ye mal girmemesinden kaynaklanıyor. Gazze'de bugün durum çok vahim... Yarın ne olacağınıysa kimse bilmiyor'' şeklinde konuştu.
KARNİ GEÇİŞİ BUGÜN KISMEN AÇILACAK
İsrail, Filistin, ABD ve BM yetkilileri arasında dün yapılan insani kriz toplantısından sonra, İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Karni Geçişi'nin bugün birkaç saat süreyle açık tutulacağını söyledi.
İsrail, görüşmelerde Filistin tarafına Karni yerine Kerem Şalom'un açık tutulmasını önerdiyse de, Kerem Şalom'un küçük bir geçiş olması nedeniyle Filistinli yetkililer buna sıcak bakmadı. BM yetkilileriyse sınırın kısıtlı süreyle açılmasının, sorunu çözmeyeceğini belirtiyor. Buradan kısıtlı sürede geçen kamyonlarla gelen süt, yoğurt gibi tüketim maddelerinin, bir gün içinde tüketilip bittiğine dikkat çekiliyor. İsrail ile Gazze Şeridi arasında, mal girişlerinin yapıldığı tek geçiş noktası olan Karni Geçidi, güvenlik gerekçeleriyle uzun süredir kapalı. Filistinliler, geçidin yılın son üç ayında 11 gün açık tutulduğunu belirtiyor. İsrail, en son Purim Bayramı öncesi genel abluka uygulayarak, tüm geçiş noktalarının kapatıldığını duyurmuş ve ondan önce kapı bir gün süreyle açılmıştı. İsrailli yetkililer, açık tutulan gün, 100 kamyonun Gazze'ye girdiğini belirtmişlerdi. Kapatma uygulamasının, İsrail seçimlerinin sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Birleşmiş milletler İnsani Sorunların Koordinasyonu Ofisi de, yaptığı açıklamayla Gazze'deki krize dikkati çekti 1,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'de, en temel gıda maddesi olan ekmek için, un stoklarının tükendiğini belirtti. BM Ofisi, Karni Geçişi'nin bir an önce açılmasının zorunluluğuna dikkati çekti.